Ședință cultural – administrativă în Protopopiatul Buhuși

În Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși a avut loc astăzi, 6 septembrie 2018, întrunirea preoților din Protopopiatul Buhuși în conferință cultural – administrativă cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și sub coordonarea părintelui protopop Vasile Cozma.

Pentru că ne aflăm în An Centenar, în prima parte a conferinței părintele Macovei Mihai de la Parohia Bărcu a susținut  lucrarea cu tema: „Unirea de la 1859. Contextul Internațional, european, național. Rolul ierarhilor și al clericilor la făurirea Unirii din 1859” în care a evidențiat contribuția Bisericii Ortodoxe Române la promovarea ideii de unitate și libertate a poporului român argumentate, după cum spunea Episcopul Melchisedec Ștefănescu, de „originea, religia, datinile și conformitatea limbii locuitorilor, precum și de nevoile reciproce”.

În partea a II-a a întâlnirii, părintele protopop a amintit faptul că în aceste zile la Sibiu are loc în prezența Părintelui Patriarh Daniel Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) sub motto-ul „Unitate, credință, neam”, la care sunt așteptați să participe peste 3000 de tineri din țară și din străinătate, în perioada 6 – 9 septembrie.

Au fost punctate apoi probleme administrative fiind puse în discuție situația inventarierii de la parohii prin transmiterea la data de 27 august 2018 a dosarelor către tipografie, părintele protopop mulțumind preoților implicați în această activitate și amintind faptul că Biserica este cel mai bun păstrător al bunurilor de patrimoniu național.

În ceea ce privește întrunirea cercurilor pastorale la nivel de protopopiat, în luna septembrie se vor organiza noi întâlniri în cercul pastoral nr. 1 „Sf. Nicolae” la Parohia Blăgești, în cercul pastoral nr. 2 „Sf. Ap. Petru și Pavel” la Parohia Siliștea I și în cercul pastoral nr. 4 „Sf. Ioan Gură de Aur” la Parohia Racova.

Totodată, au fost numiți noi responsabili de cerc pastoral: pr. Purcariu George de la Parohia Siliștea I pentru cercul pastoral nr. 2 și pr. Ioardache Seneca de la Parohia Berești – Bistrița I pentru cercul pastoral nr. 4.