Școală de vară în Parohia Vad-Iucșa, Protopopiatul Roman

07 Septembrie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în perioada 15 – 29 august 2021 s-a desfăşurat în Parohia Vad-Iucșa, Protopopiatul  Roman, cea de-a noua ediție a Școlii de vară „Pasiuni de vacanță”.

           Acest  eveniment a debutat în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului prin participarea la Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială cu hramul  Sfântul  Mare Mucenic Dimitrie.

         Zilele ce au urmat au fost pline de activități de creație, literație,  desen,  origami, pictură, gastronomie,  concurs de biciclete, dar și activități gospodărești. Toate aceste activități  s-au desfășurat în sala și curtea  centrului social-filantropic al parohiei.

       Activitățile desfășurate pe parcursul celor două săptămâni s-au adresat unui număr de peste 70 de elevi preșcolari și școlari din parohie, precum și copiilor din diaspora veniți în vacanța de vară la bunici.

       Voluntarii acestui program, Rusu Maria și Enache Elena, au coordonat activități diverse, ateliere de desen, pictură, activități tip handmade, muzică, teatru, copiii având ocazia de a-și însuși noi cunoștințe și de a-și dezvolta abilitățile.

          Tinerii participanți au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe Oscar, câine polițist însoțit de agent șef principal Huci Ionuț, aparținând unui echipaj de poliție coordonat de Petru Cărpușcă și unui echipaj de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Oniceni, prin grija Domnului Florin Grumăzescu. În cadrul acestor activități, elevii au primit informații prețioase privind educația rutieră, cât și măsurile care sunt necesare în vederea combaterii incendiilor și s-au bucurat de posibilitatea de a avea acces în autospecialele prezente.

          În Așezământul social-filantropic  Părintele Cuvios Calistrat Ifrim elevii au avut posibilitatea să vizioneze filme artistice specifice vârstei, cât și documentare educațională.

         Proiectul Dor de casă, dor de mamă, dor de Biserică din cadrul Concursului Național „Biserica-Familia Românilor de pretutindeni a fost finalizat cu un spectacol realizat de elevii participanți, demonstrând talent în interpretare de pricesne, muzică populară, dansuri populare, dar și o scurtă piesă de teatru.

         Cursurile școlii de vară s-au încheiat cu felicitarea și premierea participanților în cadrul Sfintei Liturghii desfășurate în biserica parohială unde au realizat comuniunea euharistică primind Sfânta Împărtășanie.

        „Proiectul tip școală de vară Pasiuni de vacanță se bazează pe comuniunea dintre Bisericǎ, Şcoalǎ și Comunitate. Ne-am propus ca pe perioada vacanţei de varǎ, și nu numai, sǎ desfășurăm pentru copiii din parohie activitǎţi educative și recreative care au rolul sǎ ȋi ajute pe cei mici ȋn dezvoltarea și formarea lor ȋn spiritul valorilor morale, a sentimentelor de solidaritate față de cei din diaspora, dar și a sentimentului de apartenență de ACASĂ”, ne-a declarat părintele paroh Capraru Cristinel.