Școală de vară în Parohia Secuieni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul Centrului socio-educațional „Sfânta Muceniță Filofteia” al Parohiei Secuieni, Protoieria Bacău, au fost derulate, la inițiativa părintelui paroh Sandu Traian, diferite activități în cadrul proiectului „Școala de vară”, desfăşurat în perioada 25-30 august 2023.

Alături de preotul paroh au fost numeroși oameni de bine și voluntari, precum doamna profesor Gavrilă Corina, doamna doctor Loghin Cristina, doamna asistent medical Olteanu Cătălina, doamna Burghelea Mariana de profesie bucătăreasă, doamna preoteasă Gilda Vasilica, secretar al comunei Secuieni Bacău, profesor de educație și sport Galea Lucian, tineri din parohie, dar și alți oameni care ajută în permanență la buna desfășurare a vieții comunității.

Prima întâlnire cu copiii s-a desfășurat sub îndrumarea doamnei Burghelea Mariana care le-a oferit și arătat copiilor, cu explicațiile de rigoare, cum se prepară aluatul din făină pentru pâine, gogoși sau cozonac, dar și compoziția pentru clătite și ingredientele care sunt folosite. Copiii, aproximativ 30, au fost foarte receptivi, cerând cu entuziasm să participe și ei la acest procedeu. Bineînțeles, bucuria finală a acestei zile a fost când copiii au mâncat din cele pregătite chiar de ei.

A doua întâlnire a avut ca scop să învețe pe cei mici cum să intervină în situații neprevăzute și nedorite de accidente cu victime umane. Coordonatorul acestui atelier de prim ajutor a fost doamna asistent medical Olteanu Cătălina care le-a explicat și arătat tinerilor manevrele de prim ajutor.

Următoarea întâlnire a fost sub coordonarea doamnei profesor de limba și literatura română Gavrilă Corina, de la Școala Gimnaziala din Secuieni prezentând tema „Ce este Prietenia ca valoare creștină, dar și virtute a tinerilor din ziua de azi?” Doamna profesoară, după ce le-a vorbit copiilor despre ce înseamnă valoarea prieteniei, i-a invitat să participe la o serie de teste și jocuri interactive, cu diferite tabele pe grupe sau câte doi, având ca subiect „Prietenia”.

În zilele de sărbătoare, atât duminică, cât și în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, copiii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împărtășindu-se din Sfintele Taine ale Bisericii. După Sfânta Liturghie a fost prezentă în fața copiilor și a altor enoriași din parohie doamna doctor Loghin Cristina. În calitate de medic de familie al Comunei Secuieni le-a vorbit despre cum trebuie păstrată igiena și curățenia corporală în familie, dar și în afară, precum și despre alimentația sănătoasă și corectă de-a lungul unei zile.

Ultima activitate din cadrul „Școlii de vară” s-a concretizat cu organizarea unei excursii sub formă de pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei. La acest pelerinaj au participat 50 de persoane dintre care copii însoțiți de părinți sau bunici și cadre didactice. Preotul paroh Sandu Traian, dimpreună cu doamna preoteasă Gilda Vasilica, au condus și însoțit acest grup de pelerini pe tot parcursul călătoriei, care a avut ca scop creşterea duhovnicească și emoțională dar și de cunoaștere a vieții monahale din mănăstirile cu vechime din nordul Moldovei și a frumuseții deosebite ale acestor sfinte biserici.