Școala de vară în Parohia Parava din Protoieria Sascut

25 Iulie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub îndrumarea părintelui protopop Ioan Negoiță și sub coordonarea părintelui paroh Marius-Gabriel Bărăscu, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil"- Parava, Protopopiatul Sascut, s-au desfășurat în perioada 16 - 22 iulie 2018, proiectele cultural-catehetice: Școala de vară cu titlu „Vacanță în tinda bisericii”, ediția a 2-a și Cateheze în Parohii ediția a 4-a intitulat "Ca toți să fie Una în Hristos Domnul".

În cadrul proiectelor au desfășurat activități aproximativ 60 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 13 ani, coordonați de voluntari (profesori, psihologi, studenți și liceeni) din parohie sau invitați din municipiul Bacău.

Copiii au fost împărțiți pe grupe de vârstă, lucrându-se diferențiat și acoperind domenii dintre cele mai diverse: istorie, muzică, lucru manual, sport și jocuri de mișcare, autocunoaștere și relaționare.

Fiecare zi a fost marcată de o anumită temă, vizând în special dezvoltarea spiritului patriotic, exprimarea dragostei față de țară, cunoașterea și promovarea frumuseților patriei, dar și conștientizarea pericolelor la care sunt expusi copiii, prin activitați specifice, sub îndrumarea doamnei psiholog Lupuleasa Daniela.

Activitățile zilnice au debutat cu rugaciunea de dimineață, săvârșită de către părintele paroh, în biserică, urmată de activitați sportive, sub îndrumarea profesorilor de educație fizică și sport Cornelia Cârlan și Adrian Abageru. Programul a continuat cu activitățile diferențiate, pe grupe de vârstă, coordonate de către doamnelor profesoare Anca-Petronela Bărăscu, Mioara Abageru și Elena Stegaru, cu sprijinul studentelor Ioana Damaschin și Bâra Camelia, și elevelor voluntare, urmate de activități recreative și de socializare, desfășurate în aer liber.

În fiecare zi, la prânz, toți copiii au servit masa în casa praznicală, prin grija părintelui paroh, care a fost sprijinit în acest demers de către un grup de enoriașe harnice din parohie.

​În ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, copiii au mers în drumeție, plecând din curtea bisericii parohiale de la Parava spre satul Teiuș, unde s-au rugat, împreună cu enoriașii satului, la Sfânta Liturghie.

Întreaga activitate a fost încununată duminică, 22 iulie, cu o serbare dedicată Centenarului, în cadrul căreia copiii au prezentat cântece și poezii patriotice, în prezența consătenilor lor. De asemenea, participanții au putut admira expoziția produselor activițății din această săptămână.

„Mulțumim Lui Dumnezeu pentru această săptămână minunată, petrecută în mijlocul copiiilor din parohia noastră și nădăjduim că vom trăi aceeași bucurie și în anii următori” , a declarat parintele paroh Marius Gabriel Bărăscu. (Anca-Petronela Bărăscu)