Școală de vară în Parohia Buda

În perioada 19 – 25 august 2019, în Parohia Buda, Protopopiatul Buhuși, s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a IV-a ediție a proiectului cultural – catehetic „Școală de vară – Prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos”.

Anul acesta au participat aproximativ 50 de copii, cu vârsta cuprinsă între 7 – 18 ani, care împreună cu părintele paroh Munteanu Sorin, cadre didactice și voluntari au desfășurat activități culturale, catehetice, sportive, artistice, recreative, toate având scopul dezvoltării capacităților creative ale copiilor.

Activitățile au fost diverse și au dat posibilitatea copiilor să-și manifeste originalitatea în atelierele de creație, să-și dezvolte spiritul de echipă, generozitatea și să acumuleze cunoștințe noi, dar în același timp să lege și prietenii noi.

Un moment important al Școlii de vară a fost vizita făcută de copii persoanelor vârstnice de la centrul rezidențial de bătrâni „Satul Seniorilor Milly”, petrecând o zi din viața lor alături de aceste persoane, pentru a le alina singurătatea, pentru a-i ajuta, gândind faptul că aceștia ar putea fi bunicii lor. Tot acum copiii au desfășurat anumite activități sportive și au oferit brățări personalizate confecționate în atelierele de creație special pentru acest moment.

A fost organizată o excursie prin agenția de turism Meteora Tour la Izvorul Muntelui,  copiii fiind dornici să escaladeze Muntele Ceahlău până la cota 1700 m la cabana Dochia, prin aceasta fiind tras un semnal de alarmă asupra importanței menținerii unei vieți sănătoase prin mișcare în natură. Totodată, pe parcursul traseului a avut loc și o campanie de igienizare a mediului înconjurător prin colectarea deșeurilor aruncate necorespunzător pe munte.

În colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță Bacău, la biserica parohială s-a deplasat un echipaj cu o autospecială echipată cu aparatură pentru salvarea în regim de urgență a vieții oamenilor, copiilor fiindu-le prezentate dotările autospecialei, precum și măsurile de prim ajutor și resuscitare.

Anul acesta a fost organizat și un foc de tabără la care au participat toți cei implicați în acest proiect, moment în care au fost discutate toate activitățile desfășurate în acest an, rezultatele acestui proiect și ce ar trebui adăugat în viitor pentru o mai bună desfășurare.

Duminică, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, copiii au primit Sfânta Împărtășanie ca bucurie a încheierii unui nou proiect educațional, medalii și diplome personalizate pentru acest eveniment.

Mulțumim în primul rând copiilor pentru răbdare și dorința de participare, doamnei învățătoare Crenganiș Gabriela, doamnei învățătoare Dumitru Oana, doamnei profesoare Pușcalău Maria, voluntarilor, părinților, credincioșilor Parohiei Buda și tuturor celor ce au pus suflet în desfășurarea acestui proiect.