Școala de vară „Nu uita că ești român” în Tîrgu Ocna

Asociația „Sfânta Anastasia Romana” din Tîrgu Ocna a organizat în perioada 13-17 august, în comunitate, Școala de vară „Nu uita că ești român”. Această activitate este parte a unui proiect mai amplu finanțat de Consiliul Județean Bacău, în baza legii 350/2005, denumit CENTENAR ȘI UNITATE: IZVOR DE ÎNȚELEPCIUNE ȘI PUTERE”.

Activitățile școlii de vară s-au desfășurat pe parcursul unei întregi săptămâni în strânsă colaborare cu Parohia „Sfântul Ioan” și a avut 160 de participanți din rândul tinerilor din comunitate. A fost o săptămână plină de activități frumoase, inedite, ce au captivat pe tineri și i-au făcut să fie mândri că sunt români și să arate acest lucru tuturor. Atelierele în care s-a lucrat au fost: Atelierele de creație, Atelierele de hand-made, Atelierul „Știați că.....”, „Biserica: spațiu de comuniune” și „Sportul pentru toți”. În cadrul acestor ateliere, participanții au confecționat drapele naționale, au modelat aluat în formă de steag, cruce, țară, au vizionat filme legate de Anul Centenar, au făcut coronițe de eroi pe care le-au depus la monumentele din zonă și s-au întrecut în diverse jocuri sportive. Unul dintre momentele remarcabile a fost excursia și picnicul de pe muntele Măgura, copiii vizitând muzeul de acolo, dar și Mănăstirea Măgura Ocnei, unde au fost primiți de maicile din obștea mănăstirii. Totodată, prin sprijinul Primăriei Tîrgu Ocna, în fiecare zi o grupă de tineri a mers la piscina din Complexul „Măgura Parc”. Fiecare zi a debutat cu rugăciunea menită să deschidă participanților dorința de activități.

            În toate activitățile tinerii au fost sprijiniți de o echipă de 25 de voluntari și 20 de formatori care au coordonat fiecare atelier, precum și pe copiii împărțiți în grupe conform categoriilor de vârstă. Săptămâna a culminat cu ziua de vineri, 17 august, când a avut loc marșul participanților spre esplanada din fața Primăriei, acolo unde i-au așteptat reprezentanți ai autorităților locale, ai Consiliului Județean Bacău, ai DGASPC Bacău, precum și toți părinții sau tutorii celor participanți. După ce au interpretat cântece patriotice, au împărtășit impresiile acestei săptămâni și au fost premiați, alături de voluntarii și formatorii implicați în desfășurarea „cursurilor” Școlii de vară „Nu uita că ești român” (Pr. Silviu Butucaru – Președinte Asociația „Sfânta Anastasia Romana”).