Școală de Vară la Parohia Boiștea II din Protopopiatul Moinești

10 August 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a derulat în perioada 1-8 august 2016, în Parohia Boiștea II – Dărmănești, Școala de vară „Vestitorii Ortodoxiei la poalele Nemirei“. Această școală de vară s-a dorit a fi o activitate concretă în parohie în contextul „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox“, așa cum a fost stabilit anul 2016 de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

Activitatea școlii a început cu 35 de copii, dar pe parcurs numărul participanților a crescut la 50. Copiii au lucrat în mai multe ateliere: de pictură, cunoașterea de sine și a celorlalți, cateheză, alimentație sănătoasă, protejarea mediului înconjurător, limba engleză, cântare religioasă. Copiii au avut parte de voluntari minunați care au antrenat sufletul, mintea, dar și trupul celor prezenți.

În cea de-a patra zi a acestui timp petrecut „în tinda bisericii“, 20 de copii au fost într-o excursie de neuitat la mănăstirile din județul Neamț, excursie ce a fost numită „Pelerinaj pe urmele sfinților nemțeni“. Cu această ocazie copiii au avut marea bucurie să-l vadă pe scena frumos amenajată în incinta Seminarului de la Neamț pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei – venit pentru a sluji în perioada 4-7 august în aceste oaze de ortodoxie românească.

Activitățile desfășurate împreună de cei mari și de cei mici au dat posibilitatea tuturor să comunice, să se cunoască, iar spiritul de aventură, creativitate, meditație și voia bună vor da profunzime amintirilor născute în acest timp numit de organizatori „timp al cunoașterii“.

Mulțumim pe această cale părintelui protoiereu dr. Costel Mareș care ne-a încurajat și a fost mereu alături de noi, aducem mulțumiri Părintelui Inspector Școlar de la ISJ Bacău Ionuț Căsăneanu pentru prezența la începutul acestei activități și pentru frumoasele cuvinte adresate copiilor și voluntarilor și domnului profesor Mihai Buzatu, viceprimar al Orașului Dărmănești. Nu în ultimul rând mulțumim tuturor celor ce au rupt din timpul dumnealor prețios și au venit lângă aceste daruri minunate pe care ni le dă Dumnezeu – copiii.

Proiectul Școlii de vară a fost organizat și coordonat de preotul paroh Ionel-Sebastian Ghineț și de doamna prof. Carmen Ghineț. Dumnealor s-au adăugat doamna doctor Manea Mădălina, domnișoara psiholog Mihaela Astănoaie, domnul inginer silvic Balaș Dăduț, familia pictorilor Ramona și Liviu Bejan, doamna profesor pentru învățământ primar Ionela Cengher, doamna prof. Silvia Săndulescu și nu în ultimul rând menționăm că toată activitatea a fost urmărită atent de doamna director a Școlii Gimnaziale Nr. 2 Dărmănești, prof. Cornelia Bindileu, și de doamna Ioana Pădureanu Iacob, director al Centrului Național de Informare Turistică Dărmănești.

Luni, 8 august activitatea acestei Școli de vară s-a încheiat prin prezentarea unui frumos spectacol cu un titlu sugestiv perioadei în care s-a desfășurat activitatea „Maica Domnului – ocrotitoarea noastră“.

Mulțumim părintelui protopop Costel Mareș care a dăruit, din partea Protoieriei Moinești, prin tragere la sorți, o bicicletă elevei Arcomiță Mădălina din clasa a IV-a. De asemenea, mulțumim domnișoarei Mocanu Andreea care a oferit tot prin tragere la sorți: o tabletă și două telefoane. Toți copiii au primit din partea organizatorilor iconițe, cărți religioase și dulciuri.

 

(Pr. Paroh Ionel-Sebastian Ghineț)