Școală de vară la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a început tabăra de vară odată cu cinstirea ocrotitorului ei. Încă de la 1 iulie copiii și voluntarii Asociației s-au implicat în diverse activități și ateliere care au rolul de a pune în lumină frumusețea copilăriei autentice.

Așezământul social filantropic de la Hârja, deși are parte de bucuria copilăriei în fiecare zi a anului școlar prin prezența beneficiarilor Centrului de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației și ale centrelor de creație, artă și tradiție populară, totuși Asociația nu a neglijat implicarea acestora pe perioada vacanței de vară, organizând mai multe etape pentru petrecerea timpului liber al copiilor din comunitate. Astfel, în perioada 1-31 iulie, copiii și tinerii sunt chemați să se implice în cadrul atelierelor de pictură, sculptură, pirogravură, borderie și țesătorie tradițională și lumânări decorative. Participanții înscriși vor interacționa cu alți tineri veniți dințară, în anumite zile ale lunii, special pentru a se implica împreună în aceste ateliere, dar și din dorința de a cunoaște voluntariatul social la Centrul rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice. De exemplu, ieri, 05.07.2018, un numaăr de 50 de tineri au poposit la sediul Asociației, implicându-se pe tot parcursul zilei și în mai multe activități: copiii din Asociația Oastea Domnului veniți din toată țara, au intrat în contact cu semnificația Sf. Liturghii, fiind explicată de preotul slujitor, iar o mare parte din copii s-au împărtășit cu Sf. Taine; Au mers în drumeție până la Piatra Șoimului, după care au revenit în cadrul Complexului rezidențial de îngrijire și au desfășurat activități de cateheză pe tema „Virtuțile creștine”, moment coordonat de pr. Petru Roncea; Au interacționat apoi cu vârstnicii centrului și nu în utimul rând s-au jucat pe terenul de football, organizând diverse competiții sportive.

În perioada 1-15 august, tinerii se vor implica într-un alt mod, punându-se accent pe rugăciunea către Maica Domnului și cunoașterea în detaliu a vieții și rolului Maicii Domnului în viața familiei creștine. Se vor derula zilnic sesiuni de cateheză pe grupe de vârstă și vor aprofunda învățătura de credință ortodoxă. Nu vor fi neglijate activitățile sportive (football, tenis, handball, volleyball) ce se vor desfășura la baza sportivă a Asociației. În perioada 15-31 august, copiii și tinerii comunității vor interacționa cu alți copii de vârsta lor, ce vor veni din Diaspora Română pentru a primi din specificul ortodoxiei românești și din tradiția autohtonă.

În ultima etapă a vacanței, copiii se vor implica în pregătirea și desfășurarea sărbătorii câmpenești a satului Hârja („Festivalul plăcintelor” 1-2 septembrie), urmând ca după acest eveniment să beneficieze de o tabără de lucru la mai multe mănăstiri din județul Neamț, unde vor învăța de la monahi și viețuitorii mănăstirilor, meșteșugurile românești și dragostea pentru rugăciune. Această tabără va fi finanțată de o fundație din Norvegia și vor fi invitați să ia parte copiii și tinerii implicați pe parcursul celor două luni de vacanță (iulie și august).

Pr. Ilarion Mâță