Școala de vară „Hristos, izvor de bucurie veşnică”, în Parohia Letea Veche

02 August 2019

În perioada 29 iulie - 02 august 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Letea Veche, Protoieria Bacău, s-a desfăşurat proiectul cultural-catehetic tip Școala de vară „Hristos - izvor de bucurie veşnică”. Din partea Centrului eparhial de la Roman a fost delegat părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial la biroul de catehizare şi activităţi cu tineretul din cadrul sectorului cultural.

În parteneriat cu Parohia Holt, cu Școala Letea Veche cu Primăria din localitate şi cu Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Bacău, preoţii din localitate au susţinut un program intens de activităţi artistice, culturale şi catehetice. Cele peste 20 de cadre didactice voluntare de la şcolile din localitate au pregătit activităţi educative, pilde moralizatoare, jocuri sportive, concursuri interactive, mimă, chitară şi alte surprize pentru cei peste 100 de copii înscrişi la cea de-a doua ediţie a şcolii de vară de la Letea Veche.

Pentru ziua de marţi, 30 iulie, cei mici, înscrişi la Școala de vară, din cele două localităţi, au vizitat Muzeul de Știinte ale Naturii „Ion Borcea” Bacău, Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, Bacău, şi s-au plimbat în Parcul „Cancicov” din oraş.

Miercuri, 31 iulie, copiii au putut urmări cu interes şi entuziasm reprezentaţia brigăzii canine din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Bacău, armamentul din dotarea Jandarmeriei Bacău, iar poliţiştii de la secţia de criminalistică au luat amprente şi au prezentat măsuri şi tehnici de autoapărare.

Părintele inspector Daniel Marari a transmis tuturor binecuvântarea şi dragostea Arhipăstorului de la Roman, a Părintelui Arhiepiscop Ioachim, a prezentat apoi copiilor o scurtă cateheză şi le-a vorbit despre iubire şi iertare, credinţă şi încredere, înţelepciune şi curaj la finalul prezentării tematicii catehetice de anul acesta (Samuel proorocul; David şi Goliat; Regele Solomon).

Echipa de implementare a acestui proiect colectiv a fost una alcătuită din cei patru părinţi de la Holt şi Letea Veche, pr. Palur Ioan, Pr. Adam Iulian, Pr. Palur Alexandru şi Pr. Dăscălescu Valentin, doamna director al Școlii Letea Veche, Custură Mihaela, doamnele preotese, domnul primar al comunei Letea Veche şi peste 15 cadre didactice, de la şcolile din comună, care au desfăşurat activităţi ca voluntari la toată această acţiune cultural-educativă a comunităţii din comuna Letea Veche.

„Mulţumim cadrelor didactice care ne-au sprijinit şi anul acesta în realizarea unor frumoase activităţi educative şi recreative. Părintele Alexandru a preluat, încă de anul trecut, acestă iniţiativă a dezvoltării proiectului şcolii de vară şi a colaborat cu profesorii şi cu părinţii de la Holt şi Letea Veche. Mulţumim apoi persoanelor care se implică în viaţa activă a parohiei noastre şi tuturor copiilor care, chiar au fost fericiţi în această săptămână de cateheză, joc şi voie bună. Înainte de a fi buni creştini să nu uităm că suntem oameni şi că avem nevoie de bucurie, iar bucuria veşnică este doar cu Hristos şi în Hristos”, a precizat părintele paroh Ioan Palur de la Letea Veche. (Pr. Iulian Adam)