Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

27 Octombrie 2015

În aceste momente, la București, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim participă la Sfânta Liturghie oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi români şi greci, preoţi şi diaconi, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

La sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit astăzi 27 octombrie), Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor a organizat, ca în fiecare an, un amplu pelerinaj care, anul acesta, se desfăşoară în perioada 23-28 octombrie. În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a încurajat pelerinii spunând: „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost un om al rugăciunii, al nevoințelor. Cei osteniți prin încercări duhovnicești – cum a fost și Sfântul Dimitrie cel Nou – găsesc odihnă la Hristos Domnul. El dăruiește odihna Sa, pacea Sa sufletească și sfințitoare, și tuturor pelerinilor care se ostenesc venind de departe să se închine sfintelor moaște. (...) Când cinstim moaștele sfinților, noi ne întâlnim cu sfinții ale căror moaște se află în fața noastră, așa cum atunci când cinstim icoana nu cinstim lemnul, ci persoana reprezentată în ea. Sfinții nu concurează pe Hristos, ci arată că sfințenia Celui ce e Unul Sfânt se împărtășește celor ce cred în El.”

Anul acesta, alături de moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și a Sfinților împărați Constantin și Elena, se află și cele ale Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, aduse la Bucureşti de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athosde o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos (Pavel) de Drama, informează Agenția de Știri Basilica, a Patriarhiei Române. Sfintele Moaşte au fost depuse spre închinare în noul baldachin de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până în ziua de miercuri, 28 octombrie 2015.

Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou se află pe Colina Bucuriei din 13 iulie 1774. Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat oficial Ocrotitorul orașului București de către Mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), după cum aflăm din scrierile eruditului ierarh al Romanului, Episcopul Melchisedec Ştefănescu.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, este cinstit de creştinii ortodocşi, în fiecare an, în data de 27 octombrie.

Sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor va continua marţi, 27 octombrie 2015, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, unde va avea loc etapa finală a celei de a opta ediţii a concursului coral național de muzică bisericească intitulat Lăudați pe Domnul, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Anul acesta concursul a avut două secțiuni: interpretare pentru coruri ale mănăstirilor din cele şase mitropolii din ţară şi compoziție muzicală de cântări la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. La acest eveniment muzical invitați speciali sunt Corul de copii Radio, dirijor Voicu Popescu, şi actrița Ana Calciu.