Săptămână duhovnicească, la Buhuși

26 August 2015

În contextul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, credincioșii buhușeni sunt așteptați la o săptămâna duhovnicească  de rugăciune și priveghere.

 Debutul evenimentelor va avea loc luni, 31 august, când va fi organizat un pelerinaj către Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Parascheva” din Roman, începând cu ora 1500, cu plecare din fața Catedralei „Sf. Nicolae” din Buhuși.  Pelerinii vor avea bucuria de a însoți, la întoarcere, racla cu moaștele a 22 de sfinți, între care și o părticică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, care va fi așezată spre închinare toată săptămâna duhovnicească în Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși. Pe parcursul întregii săptămâni, programul liturgic va respecta tipicul din mănăstiri, după cum urmează: dimineața, începând cu orele 0700 – Slujba Utreniei, Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI și Sf. Liturghie; seara, de la orele 1700  – Ceasul IX, Vecernia și Pavecernița iar, noaptea de la orele 2200  – Slujba Miezonopticii. Pentru a trăi și mai intens această săptămână, credincioșii vor avea posibilitatea de a citi din Psaltire.

Tot acest program va fi împodobit de Slujba de Te Deum și Slujba Aghesmei Mici, cu ocazia începutului de An Bisericesc, marți, 1 septembrie 2015, și de Taina Sfântului Maslu, oficiată de către Înaltpreasfințitului Ioachim în mijlocul unui sobor de preoți, vineri, 4 septembrie 2015, de la ora 1800.

Totodată, joi, 3 septembrie, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși, va avea loc la ora 1800  conferința „Parohia și Mănăstirea – locuri ale definirii identității spirituale a credinciosului în Biserica lui Hristos”.

Săptămâna duhovnicească se va încheia sâmbătă, 5 septembrie 2015, ora 1700 , cu o procesiune, alături de IPS Arhiepiscop Ioachim, a preoților și credincioșilor din Protopopiatul Buhuși, în prezența raclei cu sfintele moaște ce va fi adusă la Mănăstirea Ciolpani. Credincioșii vor avea asigurat transportul de la Biserica „Sf. Nicolae” până la Mănăstirea Ciolpani și retur.