Sântilia de la Poiana Sărată, Protoieria Onești

Cu binecuvântarea Înltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și anul acesta la Poiana Sărată, Protopopiatul Onești, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, ocrotitorul parohiei ortodoxee de aici, se desfășoară o sărbătoare câmpenească care antrenează întreaga suflare a Văii Oituzului.

Anul acesta, în pregătirea sărbătorii, părintele paroh Sinel Lăzărel s-a implicat în organizarea unei tabere de vară, unde copiii sunt îndemnați să învețe dansuri tradiționale și să picteze icoane pe sticlă. La finalul săptămânii în curs, sâmbătă și duminică (16-17 iulie) vor avea loc și alte manifestări ce vor îmbogăți duhovnicește sufletele celor ce iubesc și simt românește.

În cadrul acestora programul liturgic și cel cultural se vor întrepătrunde legînd rugăciunile de cerere și de mulțumire adresate Bunului Dumnezeu, de manifestări artistice specifice românilor de pe Valea Oituzului. Astfel, în ziua de 16 iulie 2016, după-amiază, va fi oficiată Slujba Vecerniei, după care pr. paroh Sînel Lăzărel va adresa invitaților un cuvânt de bun-venit, continuând cu rostirea unei rugăciuni de mulţumire. Seara va continua cu alocuțiunile rostite de d-l Primar Gheorghe Bodea și d-l prof. Gheorghe Țuțuianu. În încheiere va avea loc un program artistic susţinut de formația de dansuri „Mocănaşul” a copiilor din satele Poiana Sărată și Hârja, care va continua cu o serbare câmpenească, care va reuni în curtea bisericii sătenii, formațiile artistice ale Căminului Cultural Oituz, dar și Ansamblul Folcloric profesionist “Busuiocul “ din Bacău.

În ziua de 17 iulie 2016, manifestările cultural-religioase debutează cu Utrenia și Sfânta Liturghie, după care fiii satului sunt invitați la o întâlnire cu tema „Poiana Sărată – trecut, prezent și viitor“.

Activitățile sunt organizate de Parohia Ortodoxă Poiana Sărată, în colaborare cu Asociația „Sfântul Ilie-Poiana Sărată “, Consiliul local, Primăria și Căminul Cultural Oituz. (pr. Ioan Bârgăoanu)