Punte între generații în cadrul proiectului „Hristos-lauda bătrâneților mele” din Parohia Lazaret

Ziua de 3 decembrie a adus bucurii în mijlocul Parohiei Ortodoxe Lazaret din Bacău. După participarea la Sfânta Liturghie, părintele Florentin Vornicelu a coordonat evenimentul „Dulciuri sănătoase în dar de Sfântul Nicolae”, în cadrul unei activități mai ample, sub deviza „Nutritia, arta desăvârșită a sanatații”. Întâlnirea se înscrie în proiectul eparhial „Hristos – lauda bătrâneților mele”, fiind primită cu entuziasm de către frumoasa comunitate a Bisericii Lazaret.

La Centrul de zi „Sfânta Filofteia” s-au adunat membrii grupului 50+ si copiii de la programul After-School al Parohiei, în cadrul unei activități gastronomice intergeneraționale, care a îmbinat bucătăria tradițională de post cu retete raw-vegane din zona mediteraneeană și a Asiei Mici. S-au pregatit preparate precum Salata Tabouleh, roșii umplute cu pate de migdale, dar și bunătățuri autohtone și tradiționale, precum turta dulce. Astfel, activitatea precedentă „Dialog între Generații” a continuat într-un mediu practic, în care membrii ambelor grupe au lucrat cot la cot.

Ascultând colinde, fiecare participant și-a luat sarcinile în primire, lucrând și discutând diverse subiecte și ascultând sfaturile și amintirile seniorilor. La final, cei implicați s-au bucurat de rezultatele muncii, consumându-le în urma indispensabilei rugăciuni de mulțumire înainte de masă. Copiii s-au arătat mai cu seamă impresionați de turtele dulci pe care ei singuri le-au decupat și decorat.

Copiii, dar și seniorii lazariteni, au învățat că există tot mai multe moduri sănătoase prin care să ne bucurăm de dulce, obiectivul fiind descurajarea consumării alimentelor cu zahăr concentrat, care pe termen lung provoacă dependență și pot favoriza apariția unor boli grave. De asemenea, prin intermediul acestor activități se urmărește și extinderea granițelor bucătăriei de zi-cu-zi a celor din comunitatea Parohiei Lazaret, deoarece o dietă cât mai diversificată (și pe deasupra, lipsită de atât de multe grăsimi și prăjeli) este și una mai sănătoasă.