Punerea pietrei de temelie a bisericii cu hramurile "Sfinții Români" și "Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Cosma și Damian" din Protopopiatul Onești.

În data de 1 noiembrie 2021, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, părintele protopop Ioan Bârgăoanu, în comuniune de rugăciune cu preoți din Protopopiatul Onești, în mijlocul credincioșilor Parohiei Red, a sfințit locul pe care va fi zidită biserica parohială cu hramurile "Sfinții Români" și "Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Cosma și Damian", din fața cimitirului Red al Municipiului Onești.

Actul liturgic săvârșit preîntâmpină sfințirea temeliei bisericii, care va fi oficiată ulterior de IPS Părinte Ioachim, în semn de binecuvântare pentru împlinirea lucrărilor ce vor urma pentru finalizarea lăcașului de cult.
Necesitatea unei biserici în proximitatea cimitirului Red a fost marcata în cuvântul de învățătură pe care părintele protopop Ioan Bârgăoanu l-a ținut celor prezenți, accentuând importanța rugăciunii pentru cei adormiți, ca o prelungire și o continuitate a dragostei care ne leagă pe fiecare dintre noi de cei care s-au mutat în viata veșnică.
Importanta acestui proiect atât pentru Parohia Red, cât și pentru comunitatea oneșteană a fost conferită și de
prezența oficialităților Administrației Municipalității Onești, în persoana domnului consilier Alexandru Cristea, delegatul domnului primar Victor Laurențiu Neghină și a domnului director Gelu Marcu, alături de consilieri ai parohiei, implicați activ în derularea lucrării de zidire a lăcașului de cult.
La final, părintele paroh Florin Ursu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru toată dragostea părintească oferită, preotului protopop pentru tot suportul moral, tuturor oficialităților care au răspuns invitație, cât și numeroșilor credincioși care au rupt din timpul lor pentru a scrie o pagină în istoria parohiei nou înființate.
( Pr. F. U.)