Protopopiatul Moinești a oferit tablete cu acces la internet copiilor cu dificultăți materiale

Luni, 19.10.2020, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Moinești s-a desfășurat o nouă campanie prin care Protopopiatul Moinești și-a propus să vină în sprijinul elevilor care urmează educație de la distanță, prin oferirea de  dispozitive electronice.

În multe dintre localitățile de pe cuprinsul protoieriei, învățământul în mediul online pentru unii elevi este imposibil, pentru că prețul acestor dispozitive depășește cu mult veniturile unei familii. În sprijinul acestor elevi a venit Protopopiatul Moinești, oferindu-le de fapt șansa la educație prin aceste dispozitive mult dorite.

Într-o primă fază, Protopopiatul Moinești a oferit două laptopuri Asus M509DA-EJ043, patru tablete Lenovo Tab E10 și patru smartphone-uri Motorola MotoE6 Plus, valoarea dispozitivelor fiind de 6600 lei, iar acestea au fost oferite elevilor din mediul rural (opt elevi din clasa a VIII-a și doi din clasa a XI-a).

De această dată, 16 copii de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, cu rezultate bune la învățătură și care provin din familii cu posibilități materiale reduse, au primit tablete dotate cu SIM care să le permită accesul pe platformele online de studii, utilizate în perioada când școlile își desfășoară activitatea în mediul online. Tabletele în valoare de 9600 lei au putut fi achiziționate prin implicarea parohiilor de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești. Totul s-a desfășurat prin Sectorul de învățământ și activități cu tineretul și sub directa coordonare a părintelui protopop Costel Mareș, ca urmare a solicitării Ministerului Educației și Cercetării  transmisă Bisericii Ortodoxe Române de a oferi tablete sau alte dispozitive electronice elevilor cu posibilități materiale reduse, în contextul pandemiei în care procesul de învățământ se desfășoară în mediul online.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârșită de părintele protopop Costel Mareș, alături de responsabilii celor opt cercuri pastorale ale protopopiatului.

În cuvântul său, părintele protopop i-a îndemnat pe copii ca să folosească aceste dispozitive cât mai mult în folosul lor educațional, iar în restul timpului să aibă contact mereu cu cartea, să citească mult, pentru că proverbul românesc „Cine are carte, are parte!” este valabil și astăzi.

„Adresăm pe această cale mulțumiri preoților din Protopopiatul Moinești care au dus la îndeplinire acest deziderat. Vom încerca și pe viitor, ca printr-o colaborare cu diverse instituții, cu diverși parteneri mai vechi și mai noi, să mai realizăm astfel de campanii”, a transmis părintele protopop Costel Mareș.

Această acțiune se înscrie în cadrul Proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!” ajuns anul acesta în Protopopiatul Moinești la cea de a 8-a ediție.

Pr. Cristian-Ioan Balaban