Proiectul “Vacanță în tinda Bisericii” al Protoieriei Sascut a ajuns la final

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la cumpăna dintre anotimpuri, s-a încheiat încă un sezon în care școala de vară, desfășurată în tinda Bisericii, ediția a IV-a, a reușit să implice copiii din toate parohiile Protoieriei Sascut.

Astfel, prin atenta coordonare a părintelui protoiereu Vasile Abageru, dar și prin implicarea preoților din fiecare comunitate, participanții s-au bucurat de câteva zile de poveste, împletite cu felurite activități, zâmbete și bucurie.

Trebuie menționat faptul că fiecare tabără dedicată celor mici, a fost organizată cu mari eforturi din partea comunităților, dat fiind faptul că multe dintre parohii au o situație materială redusă.

Printre activitățile vrednice de laudă din acest an, amintim următoarele:

- Programul Eparhial “Cateheze în parohii”, în care, luându-se în considerare tema anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, copii și tinerii implicați, au descoperit prin cateheză frumusețea rugăciunii și dialogului cu Dumnezeu;

- “Caravana ASCOR”,  împreună cu tinerii voluntari a poposit în parohiile Cucova, Valea Seacă I, Valea Seacă 2, Măndrișca, Poiana, Țepoaia, Vultureni, Petrești, Sascut-Târg, unde au petrecut timp de calitate cu toți participanții, încercând să găsescă răspuns întrebării acestui an: “Este tinerețea timpul marilor alegeri?”;

- Proiectul Eparhial “Bucuria copilăriei pe litoral”, la care au fost părtașe parohiile Păncești Sascut, Fulgeriș, Fundoaia și Sascut Târg, experiență după care tinerii au rămas cu amintiri de excepție;

- Diverse pelerinaje și călătorii cu caracter duhovnicesc ce au avut menirea de a îmbogăți spiritual sufletele vizitatorilor.

Toată această perioadă a fost încununată de evenimentul întâlnirii Tinerilor Ortodocși Băcăuani de la Hârja din data de 1 septembrie, cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea acestei asociații, dar și de la aderarea la Federația Filantropia a Patriarhiei Române.

Printre cei 400 de tineri prezenți în acest loc, un număr de 80 dintre aceștia au fost din parohiile Protoieriei Sascut, petrecând acea zi în Liturghie, filantropie, bucurie, prietenie și tradiție.

Acum, la final de program, părintele protoiereu a declarat următoarele:  

"Vacanța de vară este una dintre perioadele cele mai așteptate de copiii și tinerii din parohiile protoieriei noastre, pentru că prin joc și activități duhovnicești, ei,  tinerele vlăstare, sunt implicați și chemați la viața Bisericii, prin cele mai potrivite mijloace, dedicate vârstei lor. Zilele de tabără au început cu sfială, cu nerăbdare și cu lacrimi de emoție vărsate pe furiș, care s-au risipit, însă, în câteva secunde, lăsând loc zâmbetelor și râsetelor, îmbrățișărilor și mai ales bucuriei, cei mici rămânând cu amintiri de purtat în gând și în suflet foarte multă vreme. Prin deosebita implicare a preoților din cele 68 de comunități parohiale ale Protoieriei Sascut, la activitățile vacanței petrecute în tinda Bisericii, a luat parte un număr de 1923 de copii, 328 de voluntari, iar suma suportată de parohii, fost de aproximativ 139 mii lei. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și susținere și rugăm pe Bunul Dumnezeu să miluiască pe toți cei ce cu dragoste și multă râvnă, aduc pe cei tineri la sânul Bisericii și sădesc în inima acestora dragostea de Dumnezeu și de Biserica Sa".

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu