Proiectul „În temniță am fost și ați venit la Mine” a fost implementat în Parohia Siretu din Protoieria Bacău

14 Septembrie 2021

Duminică, 12 septembrie 2021, Parohia Siretu a fost gazda unei vizite din partea a 15 persoane aflate în custodia Penitenciarului Bacău, alături de domnul Antonel Scurtu, inspector principal și educator, și de doamna Ramona Hrimiuc, inspector și psiholog în cadrul penitenciarului. La acest eveniment au fost prezenți părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, părintele secretar Ciprian Olteanu, părintele Daniel Mașala, slujitor la capela penitenciarului, alături de credincioșii parohiei.

Activitatea, organizată la inițiativa părintelui Răzvan-Dimitrie Radu din dorința de a oferi atât credincioșilor, cât și invitaților șansa unui dialog, a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, apoi persoanele din custodie, alături de însoțitorii lor, preoți și credincioși, au luat parte la o agapă.

În cadrul acesteia, mergând pe marginea pericopei evanghelice duminicale, a fost lansat un dialog menit să sensibilizeze percepția comunității cu privire la persoanele private de libertate, acestea din urmă împărtășind din memoriile, gândurile, trăirile și regretele lor, dar și din dorințele și planurile de viitor pe care le au.

Întâlnirea a mai oferit prilejul de a face vizibilă comuniunea celor prezenți în sânul parohiei, dincolo de zidurile ce îi înconjură și totodată de a evidenția că învățăturile Mântuitorului Hristos depășesc aceste limite, fiind accesibile și aplicabile în viața fiecărui om.

În cadrul dialogului, părintele secretar a făcut referire și la Pilda fiului risipitor, subliniind aspectul de Tată iertător al lui Hristos, pe care îl manifestă față de fiecare fiu risipitor care odată ce și-a recunoscut păcatul este primit în Împărăția lui Dumnezeu. De asemenea, părintele protopop a completat această paralelă arătând modul prin care de cele mai multe ori fiecare dintre noi ne aflăm în postura fiului căruia îi este cu anevoie să înțeleagă iertarea Tatălui manifestată față de fiul cel „pierdut” și apoi „aflat”.

Scopul implementării acestui proiect și a acestor ieșiri în comunitate este de a reliefa implicarea Bisericii în toate aspectele vieții sociale, de a evidenția grija manifestată pentru fiecare frate aflat într-un moment de cumpănă a vieții sale, dar și de a dinamiza activitatea misionar-socială a parohiei, oferind șansa unei experiențe inedite prin socializare și conștientizare.

Ca amintire a acestei zile, pe lângă cuvintele așternute în inima lor, cei prezenți au mai primit din partea părintelui Răzvan câte o carte duhovnicească și o iconiță cu Maica Domnului.

***

Totodată, în această zi, la finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată și o slujbă de binecuvântare a noului an școlar, iar copiii care mai înainte s-au împărtășit, au primit la final, din partea comunității parohiale, câte un pachet cu rechizite. Participanții la această activitate au fost o parte dintre tinerii care fac parte din Centrul Socio-Educațional „Sfântul Dimitrie” al Parohiei Siretu.