Proiectul eparhial Școala de iarnă ,,Colindele – sărbătoarea bucuriei satului românesc!” în Parohia Rățeni

25 Decembrie 2019

Cu prilejul Anului 2019, anul omagial al satului românesc, al preoţilor, al învăţătorilor şi al primarilor gospodari, în luna decembrie a cestui an, în Parohia Rățeni din Protopopiatul Moinești, s-au desfăşurat mai multe activităţi ce au vizat păstrarea și transmiterea credinţei şi a tradiţiei populare româneşti în mediul rural.

În Parohia Rățeni, proiectul eparhial Școala de iarnă intitulat „Colindele – sărbătoarea bucuriei satului românesc!” a debutat duminică, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, cu slujba de Te-Deum, iar mai apoi, un grup de elevi, însoțiți de domnul director Mihai Bucataru și de profesorii coordonatori Vica Nastase, Bucataru Codruta și Mirela Gabureanu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Balcani, îmbrăcați în port național, au intonat imnul „Deşteaptă-te române!”, dar şi alte cântece patriotice în sfânta biserică ocrotită de „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, aducând prinos de recunoștință și mulțumire făuritorilor Marii Uniri, cât și eroilor patriei.

După acest eveniment copiii coordonați de doamna profesoară Vica Nastase au început să pregătească colindele tradiţionale. Astfel că, miercuri, 25 decembrie, au susținut în fața credincioșilor, la finalul Sfintei Liturghii, un mini concert de colinde, reușind să emoționeze prin interpretare, dar și prin mesajul colindelor, pe cei prezenți, săteni, dar și rudele acestora, venite din diferite colțuri ale lumii ACASĂ DE CRĂCIUN.  

După colind, copiii s-au bucurat de o felie de tort, dar și de darurile oferite de Moș Crăciun, ajutat fiind de membrii  Consiliului și Comitetului Parohial și de enoriașii parohiei, care și-au arătat dărnicia și susținerea față de acești copilași.

La final, părintele paroh Balaban Cristian-Ioan a mulțumit partenerilor din acest proiect, domnului director Mihai Bucataru, profesorilor coordonatori Vica Nastase, Bucataru Codruta și Mirela Gabureanu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Balcani pentru implicare, copiilor pentru programul prezentat, felicitându-i totodată, pentru că prin aceste acțiuni, valorile tradiționale românești vor dăinui peste timp.

Pr. Cristian-Ioan Balaban