Proiectul cultural-catehetic Școala de Vară la Parohia „Sfinții Voievozi” din Roman

20 August 2018

Duminică, 19 august, la Biserica Albă din Roman, după Sfânta Liturghie, a avut loc premierea elevilor care în perioada 12-17 august au participat la cursurile Școlii de Vară - „Copilărie sub acoperământul Sf. Arhangheli”.

Astfel, după ce părintele Valentin Băltoi a prezentat în rezumat, în fața credincioșilor prezenți, activitățile desfășurate în cadrul școlii, președintele ATOR și coordonatorul școlii de vară, Narcis Nicolae Bejan, a nominalizat pe cei 30 de copii beneficiari care urcând pe soleea bisericii au primit din partea organizatorilor câte o Diplomă de participare, cadouri constând în jucării, dulciuri, precum și propriile icoane pictate pe sticlă, care au fost mai întâi sfințite.

Pe parcursul școlii de vară tinerii, însoțiți de voluntarii din cadrul ATOR, au participat la numeroase jocuri de cunoaștere și socializare, au pictat icoane pe sticlă în care au reprezentat pe Maica Domnului, s-au închinat în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”, însușindu-și totodată istoricul sfântului lăcaș mușatin, au vizitat Fabrica de lumânări „Sf. Fotini” unde au putut observa modul în care sunt fabricate lumânările pentru cult, au admirat veșmintele preoțești croite de mâinile dibace ale maicilor la Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos”, apoi au gustat din produsele de patiserie oferite de măicuțele care se ostenesc la Brutăria „Betleem. Tot în aceaastă perioadă, copiii au admirat exponatele de la interiorul Muzeului de științe ale naturii din Roman, s-au relaxat în Parcul Municipal plimbându-se și jucându-se cu mingea sau desenând pe asfalt  imagini simbol ce ne amintesc de evenimentele comemorate în acest an centenar.

În dimineața zilei de marți, 14 august, cei 30 de copii au fost spovediți de cei doi preoți slujitori la biserica romașcană, iar a doua zi, însoțiți de părinții lor, aceștia au participat la Sfânta Liturghie în timpul căreia au primit Sfânta Împărtășanie.
Ne exprimăm bucuria că am putut fi alături de cei 30 de tineri timp de o săptămână oferindu-le un cadru adecvat jocului și cunoașterii. Copiii au legat prietenii, au învățat lucruri noi, au vizitat obiective culturale locale, au primit binecuvântarea de la Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, au pictat icoane, au confecționat diverse lucruri și au simțit bucuria petrecerii cu folos a timpului liber.
Sperăm ca activitățile din cadrul școlii de vară de anul acesta să se constituie ca o primă ediție, iar în anii următori cursurile să fie organizate și mai profesionist, iar alături de noi să avem și mai mulți parteneri, cadre didactice și reprezentanți ai unor instituții reprezentative din urbea mușatină.
Mulțumim pe această cale Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, doamnei psiholog Ana Maria Ciobanu, voluntarilor din ATOR, dl. Mihai Gabriel Marin de la VarunaS - magazin Palas Iasi, pentru jucăriile oferite, părinților celor 30 de copii pentru încredere și tuturor celor care au dorit să fie alături de noi, a declarat preotul paroh Valentin Băltoi.