Proiectul catehetic “Vacanță în tinda Bisericii” a debutat în parohiile Protoieriei Sascut

La îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 25 iunie 2021, în Parohiile Țepoaia, Poiana și Fântânele din  Protoieria Sascut, a debutat programul de tip Școală de vară - “Vacanță în tinda Bisericii”, ediția a treia. Delegat al Centrului eparhial pentru această zi a fost părintele Daniel-Ionel Marari, inspector în cadrul Biroului de Catehizare și activități cu tineretul din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a apreciat activitatea desfășurată și i-a felicitat pe cei trei preoți pentru implicare.

În acest proiect sunt implicați 80 de copii din cele trei parohii alături de preoți, cadre didactice, voluntari și alți colaboratori din aceste comunități.

Sub atenta coordonare a părintelui Vasile Abageru, protoiereul locului, în prima parte a zilei, copiii adunați în Biserica Parohiei Țepoaia au participat la primele activități catehetice din cadrul acestui proiect, pe această cale, părintele protopop a transmis arhiereasca binecuvântare și cuvântul Chiriarhului, prin care se acordă o atenție deosebită acestui tip de activitate, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim afirmând faptul că: 

„În ceea ce privește activitatea socio-culturală din cadrul școlilor de vară desfășurate în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și în mod special în Protoieria Sascut, considerăm că este un lucru pozitiv care cere jertfă și responsabilitate din partea preoților și a cadrelor didactice, a voluntarilor și a părinților beneficiarilor, arătând totodată disponibilitatea celor implicați de a se așeza în slujba aproapelui. Numărul crescând al tinerilor care aleg să petreacă parte din timpul liber în cadrul acestui gen de activitate arată importanța educației într-un spațiu diferit de cel școlar și eficiența programelor de acest tip. Școlile de vară sunt totodată forma în care Biserica înțelege să contribuie la educația celor mai tineri membri ai trupului ecleziastic oferindu-și disponibilitatea și priceperea”.

Deoarece aceste activități, care se vor desfășura în toate parohiile Protoieriei Sascut au ca principal rol apropierea tinerilor și copiilor de Sfânta Biserică prin grija deosebită a prea cucernicilor părinți Apetrei Ionuț-Liviu, parohul Parohiei Țepoaia, Muche Domide Marian, parohul Parohiei Poiana și Corobană Ionuț de la Parohia Fântânele, s-a desfășurat o primă cateheză ce a avut ca temă “Sfânta Biserică, Corabia Mântuirii” susținută de Dl. Apostu Ionuț Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut.

Bucuria duhovnicească a copiilor a fost întregită de Pelerinajul organizat la Mănăstirea Răchitoasa, acolo unde duhovnicul mănăstirii, părintele protosinghel Eftimie, le-a relatat celor prezenți istoria zbuciumată a acestei mănăstiri, precum și bucuria rugăciunii și a liniștii din acest așezământ monahicesc.

Copiii prezenți au primit iconițe și suveniruri din partea mănăstirii, precum și pachete cu dulciuri și fructe din partea organizatorilor.

La finalul întâlnirii, părintele protopop a mulțumit părintelui stareț și părintelui inspector, preoților și voluntarilor din cele trei parohii, subliniind în cuvântul său rolul școlilor de vară în pastorația tinerilor și copiilor din parohiile rurale, afirmând că cea mai simplă formă de catehizare la îndemâna oricărui preot îl reprezintă acest tip de activitate, în care prin joc și culoare cei implicați se pot bucura de frumusețile copilăriei și ale Ortodoxiei. 
 

Proiectele de tip “Școală de vară” din aceste parohii vor continua în următoarele zile prin desfășurarea unor diverse activități precum: concurs de toacă, desen și pictură de icoane, excursii cu caracter educativ, campionat de fotbal între parohii, activități catehetice, toate acestea încununând-se cu  primirea Sfintelor Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei de către copii. (Apostu Ionuț Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)