Proiectul catehetic Bunicii noștri – călăuze spre Hristos a debutat în Parohia Valea Șoșii din Protopopiatul Moinești

În Parohia Valea Șoșii au debutat pe 25 februarie 2023 activitățile din cadrul Proiectului catehetic „Bunicii noștri – călăuze spre Hristos”, care se desfășoară în cadrul Concursului Național Catehetic propus de către Patriarhia Română pentru anul 2023, intitulat „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Concursul Național este implementat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, de către Biroul de catehizare și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei și face parte din manifestările culturale și educaționale, programate cu prilejul „Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, și a „Anului Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

Proiectul catehetic „Bunicii noștri – călăuze spre Hristos” este realizat de către grupa de cateheză a Parohiei Valea Șoșii, sub coordonarea preotului paroh Hereș Ovidiu Daniel, împreună cu profesorul de Religie și voluntari ai parohiei. Acest proiect își propune ca obiective pentru tinerii participanți:

  • să cunoască și să pună în practică învățătura Bisericii Ortodoxe privind iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, implicându-se în activitatea filantropică;
  • să îmbunătățească relația acestora cu persoanele în vârstă, de la care să învețe a primi crâmpeie de înțelepciune și experiență de viață,și să-i cerceteze pe aceștia când sunt singuri și bolnavi;
  • să se inițieze în cântarea la strană, interpretând anumite cântări în timpul Sfintei Liturghii;
  • să se implice activ în viața Bisericii.

          Prima cateheză la care au participat tinerii a avut ca temă: „Să respectăm pe cei în vârstă” și a cuprins mai întâi o parte teoretică, cu temeiuri biblice și patristice, după care tinerii au fost invitați să dialogheze cu preotul și să interpreteze jocuri de rol, prin care să exemplifice cum îi cinstesc pe cei mai în vârstă. S-a insistat pe necesitatea respectului față de persoanele vârstnice.

Primul atelier de creație al proiectului s-a intitulat „Felicitări pentru mămici și bunici”, copiii pregătind darurile lor pentru aceste persoane dragi, cu ocazia zilei lor, la început de primăvară.

Proiectul catehetic „Bunicii noștri – călăuze spre Hristos” va continua cu alte cateheze, activități de creație și filantropice, care îi vor pune față în față pe tineri cu cei mai în vârstă, ceea ce se dorește, de fapt, prin conceptul acestui concurs inițiat de Patriarhia Română.