Proiectul ”Alege Școala!” a fost lansat în Eparhia Romanului și Bacăului

16 Iunie 2015

În prezența Înaltpreafințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Centrul social-cultural ”Mitrovița”, de la biserica ”Sf. Dumitru” din municipiul Bacău, a avut loc astăzi, 16 iunie, lansarea proiectului ”Alege Școala!”

La Centrul social-cultural ”Mitrovița”, de la Biserica ”Sf. Dumitru” din municipiul Bacău, a avut loc astăzi, 16 iunie, lansarea proiectului ”Alege Școala!”, care se derulează în cadrul unui parteneriat între Patriarhia Română și Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La acest eveniment, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim,  s-au aflat reprezentanți ai Prefecturii Bacău, Primăriei Bacău, Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Inspectoratului Școlar Județean Bacău, preoți implicați în activitățile catehetice, profesori de religie implicați în proiect, precum și jurnaliști. În cuvântul de binecuvântare rostit la început, ÎPS Ioachim a evidențiat caracteristicile proiectului „Alege Școala!”, susținând că și prin aceasta Biserica se implică activ în viața societății. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța acestuia în condițiile în care societatea se confruntă cu numeroase cazuri de abandon școlar, menționând totodată și celelalte programe pe care Eparhia Romanului și Bacăului le derulează, între acestea aflându-se în desfășurare cel privind premierea elevilor-șefi de promoție din liceele și colegiile din Roman și Bacău. Cuvinte de felicitare, admirație și apreciere față de programele Bisericii s-au regăsit în discursurile reprezentanților autorităților centrale și locale, ”Alege Școala” fiind definit ca un ”proiect major ale cărui efecte se vor vedea peste 10-20 de ani”, după cum a menționat Petru Cimpoieșu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău. La rândul său, pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului, în cuvântul rostit, a punctat obiectivele principale și a precizat că scopul acestui eveniment zonal este „de a implica pe membrii comunității, oficialităților și autorităților locale în susținerea acestui proiect și în participarea efectivă la activitățile proiectului”.

La nivelul Eparhiei Romanului și Bacăului au fost create trei Centre Educaționale inovative ”Alege Școala!”, unde sunt organizate activități de tip Școală după Școală și Școala de Duminică, pentru 75 de copiii aflați la risc de abandon școlar: Centrul ”Sf. Ierarh Nicolae” din Trebeș, coordonat de preot Flavius Balaban, Centrul ”Sf. Împărați Constantin și Elena” din Berzunți, coordonat de pr. Nicolae Bucovineanu, și Centrul ”Sf. Spiridon” din Parava, coordonat de pr. Constantin Abageru.