Proiect eparhial catehetic, la Asociaţia "Suroti” de la Parohia Mănăstirea Caşin

12 Iulie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociaţia „Suroti Mănăstirea Caşin”  şi-a serbat  luni, 12 iulie 2021, ocrotitorii spirituali: pe Maica Domnului (Prodromiţa) și pe Sfântul Paisie Aghioritul. Sărbătoarea a debutat încă din după amiaza zilei de 11 iulie a.c. prin săvârşirea slujbei de Priveghere la care au participat preoţi din Protopopiatul Onești, voluntari, beneficiari şi credincioşi din comunitatea de credință. 

Luni, 12 iulie 2021, ȋncepând de la ora 08.00, a avut loc la sediul asociaței slujba Utreniei şi Dumnezeiasca Liturghie, derulându-se Proiectul catehetic eparhial: Liturghia tinerilor, ajuns la ediţia a II-a.

Delegatul Centrului eparhial la acest eveniment a fost părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și tineret din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale de la Roman.
La slujbă au participat părintele consilier eparhial Ilarion Mâță de la Sectorul Social – Filantropic, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești, părintele ieromonah Sofian Găman și un sobor de preoți. 
În cuvântul său, părintele inspector Daniel Marari a transmis binecuvântarea Chiriarhului și a felicitat buna organizare a activităților cultural-catehetice ce se desfășoară aici într-un mod foarte bine organizat.

Vă transmit binecuvântarea și dragostea părintelui nostru Arhiepiscop Ioachim, cel care sprijină necondiționat tânăra generație pentru buna sa formare morală și duhovnicească. Maica Domnului să ne fie mijlocitoare, rugătoare și ocrotitoare tuturor, iar Sfântul Paisie să vă ajute în toate aceste speciale activități cultural-catehetice și sociale pe care le desfășurați aici spre formarea bunelor deprinderi pentru tânăra generație. 

"Asociaţia sărbătoreşte anul acesta pe ocrotitorul  ei, Sf Paisie,  alături de marele Părinte Duhovnic  Ilie Cleopa. Motivaţia ȋmpreună-prăznuirii este dată de tematica Anul omagial al pastorației românilor din afara României; cei doi Cuvioşi Părinţi fac parte din marea familie duhovnicească a ortodocşilor de pretutindeni. În acest sens, s-au desfăşurat activităţi care au avut ȋn centru lecturi din „Povestiri prentru copii” de Arhimandrit Ilie Cleopa, lucrări artistice realizate de tinerii talentaţi ai Asociaţiei şi dialoguri duhovnicesţi. Creaţiile realizate au fost reunite ȋntr-o expoziţie. În  perioada imediat următoare, marea familie a Asociaţiei noastre va organiza tabere de vară pentru copiii şi tinerii din această zonă", a declarat părintele Gheorghe Leuştean, preşedintele asociaţiei.

Un cuvânt despre viața părintelui Paisie a fost rostit de părintele ieromonah Sofian Găman, secretar eparhial al Episcopiei Hușilor, care a evidențiat frumusețea trăirii în Hristos.

Cuvinte de apreciere au fost rostite de părintele consilier Ilarion și de părintele protopop Ioan.

La eveniment a participat și doamna Adriana Enache, primarul comunei Mănăstirea Cașin. Răspunsurile la strană au fost date de corul de tineri al asociaţiei.
La final, au fost oferite diplome pentru „Cei mai inimoşi voluntari”, care au dedicat necondiţionat dragoste, timp, efort fizic sau material pentru ȋnfrumuseţarea Casei Sfântului Paisie Aghioritul.