Prima ediție a Școlii de vară în Parohia Rățeni

Prima ediție a Școlii de vară în Parohia Rățeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a debutat  luni, 8 iulie 2019, în ziua de prăznuire a Sfinților Epictet și Astion și se va desfășura în perioada 8 – 13 iulie.

Deschiderea cursurilor a avut loc în biserica ocrotită de „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Rățeni, începând cu ora 08.00, când s-a săvârșit Sfânta Liturghie în cinstea Sfinților Epictet și Astion, după care a fost săvârșită rugăciunea de început a Școlii de vară.

După ce au cerut ajutorul Bunul Dumnezeu, părintele paroh Cristian-Ioan Balaban, coordonatorul proiectului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor și a explicat care este axa principală a acestei ediții:

„Pentru că suntem în Anul omagial al satului românesc, ne-am propus ca pentru prima ediție a Școlii de vară de la biserica noastră să redescoperim frumoasele tradiții ale satului românesc. Astfel că pe parcursul celor 5 zile dorim să aducem în mijlocul beneficiarilor noștri câte un meșter popular. Vom mai avea activități religioase, educative, creative, dar și recreative.”

Pentru buna desfășurare a activităților Școlii de vară cei implicați vor beneficia de suportul unor voluntari ai Asociației Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești, presedinte Prs. Anca Balaban, dar și de sprijinul unor voluntari și cadre didactice din Rățeni.

„Nădăjduim ca va fi o experiență frumoasă și plăcută, atât pentru noi, cât și pentru beneficiarii acestui proiect religios și educațional” ,  a spus  părintele Cristian-Ioan Balaban

Primul meșter popular adus în mijlocul celor 40 de copii înscriși la „Școala de vară – Acasă la Rățeni” a fost olarul Luca Vasile, în vârstă de 90 de ani, unul dintre ultimii, dacă nu chiar ultimul olar din satul Frumoasa, comuna Balcani.

Pr. Cristian-Ioan Balaban