Prezență arhierească la Căminul rezidențial de la Hârja

29 Martie 2012

Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a aniversat astăzi, 29 martie 2012, 58 de ani. Preasfinţia Sa a sărbătorit acest moment alături de bătrânii din cadrul Centrului rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice „Sfântul Ştefan cel Mare” Hârja.

La acest moment a fost prezentă şi Corala „Lumină lină”, a preoţilor din Protoieria Bacău, care au intonat mai multe cântece religioase pentru persoanele adăpostite în centru. “Bătrânii au primit daruri de la PS Ioachim Băcăuanul, însă cel mai de preţ dar a fost cel spiritual, sufletesc. Oamenii din centrul nostru l-au întâmpinat pe ierarhul nostru cu flori şi urări de bine”, a spus pr. Ilarion Mâţă, directorul Centrului rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice „Sfântul Ştefan cel Mare” Hârja.

Bucuria bătrânilor de a-l avea în mijlocul lor pe PS Ioachim Băcăuanul a fost mare, mai ales că se bucură de mai mulţi ani de binecuvântarea Preasfinţiei Sale. “Nu pot descrie în cuvinte ce am simţit. Abia aşteptam să mai vină un astfel de eveniment să putem aduce rugăciuni lui Dumnezeu”, a afirmat o bătrână beneficiară a centrului.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost plăcut surprins când trei membri ai Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău au intepretat câteva cântări din creaţia lui Joseph Haydh. Pe 24 aprilie 2004, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, a fost pusă piatra de temelie a așezământului de la Hârja, care a fost deschis oficial la sfârșitul lunii mai din anul 2006.

Acesta funcționează cu eforturi susținute din partea Centrului eparhial de la Roman, pentru ca bătrânii să beneficieze de asistență medicală și spirituală, precum și de condițiile cele mai favorabile. Așezământul, vizitat periodic de PS Ioachim Băcăuanul, adăpostește un număr de 49 bătrâni bolnavi și neputincioși. Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt imobilizați la pat şi necesită îngrijiri speciale.