Prevenirea delincvenţei juvenile şi a consumului de droguri

17 Iunie 2016

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăulu, în cadrul Protopopiatului Onești, s-au derulat în perioada martie-iunie mai multe campanii de prevenire a delincvenței și  consumului de droguri în rândul tinerilor oneșteni.

Parteneri la acest demers sunt două instituții importante din orașul Tg. Ocna: Spitalul Penitenciar și Centrul de reeducare, care au prezentat cazuri reale ale foștilor delincvenți și consumatori de stupefiante, pentru a identifica riscurile la care se expun tinerii din comunitate.
În cadrul acestui Proiect s-au derulat două campanii: "Dependent de speranță - Închisoarea nu este un capăt de drum" și "Libertatea omului este partea divină din el - Depinde de tine dacă vrei să o păstrezi", care au avut ca scop principal prevenirea delincvenței și a consumului de droguri. 
Aceste activități au avut loc și vor continua în toate Școlile Gimnaziale, Colegiile Naționale și Liceele Tehnologice din Protoieria Onești. 
Joi, 16 iunie 2016, ora 10.00, la Cinematograful "Capitol", în colaborare cu Primăria municipiului Onești, instituțiile implicate în Proiect au concluzionat activitățile desfășurate în anul școlar 2015-2016, în sală fiind prezenți elevi însoțiți de cadrele didactice, ca beneficiari direcți la campania „Să spunem NU provocărilor ce ne pot afecta negativ viața".
Iniţiatorii evenimentului au invitat reprezentanţi din partea Agenţiei Naţionale Antidrog, Penitenciarului Târgu Ocna, Centrului de Reeducare Târgu Ocna și Spitalului Municipal Oneşti – Compartimentul de Primiri Urgenţe. 
Vorbitorii au informat publicul tânăr despre droguri, efectele negative pe care le au acestea şi consecinţele dependenţei de substanţele psihotrope. 
Punctul forte al evenimentului l-a constituit prezenţa, în faţa tinerilor, a doi deţinuţi din penitenciarul Târgu Ocna, care au acceptat să-şi spună povestea de viaţă.
Au fost dependenţi de droguri şi s-au infectat cu virusul HIV. 
De asemenea, au acceptat să-şi spună povestea încă doi tineri internaţi în Centrul de Reeducare Târgu Ocna.
Au urmat discuţii interactive în cadrul cărora, tinerii din public au adresat intrebări atât deţinuţilor, cât şi reprezentanţilor instituţiilor menţionate. 

(Pr. Ioan Bârgăoanu)