Preotul Vasile Luncanu a plecat la Ceruri

Am aflat cu durere despre plecarea din lumea aceasta, în data de 12 octombrie 2022, a preotului Luncanu Vasile, unul dintre slujitorii sfintelor altare care și-au desfășurat activitatea în Eparhia Romanului și Bacăului.

A fost un preot cu alese calități sufletești, implicat în numeroase activități pastoral-duhovnicești și social-filantropice, râvnitor, apropiat de enoriașii săi, fiind mereu în preajma celor aflați în suferință.

După 14 de ani de pastorație în mijlocul credincioșilor din Parohia Climești, Protopopiatul Roman, unde și-a împlinit chemarea sacerdotală, la vârsta de 41 de ani, părintele Luncanu Vasile a fost chemat de Dumnezeu în Biserica Triumfătoare, unde avem speranța că va fi așezat în soborul preoților din ierarhia cerească pentru a sluji Sfânta Liturghie sub protia Arhiereului Cel veșnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate cele mai profunde gânduri de compasiune, rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul destoinicului Său slujitor în Împărăția Cerurilor!

Dumnezeu să-l odihnească!

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

 

 

Date biografice:

Pr. Luncanu Vasile

Născut la data de 21 martie 1981 în localitatea Bodești, comuna Bodești, județul Neamț.

A absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Roman, promoția 2000, și cursurile Facultății de Teologie „Cuvioasa Filofteea” Pitești, promoția 2006, titlul lucrării de licență fiind „Cultul divin-mijloc de pastorație colectivă în Biserica Ortodoxă”.

A fost hirotonit diacon la data de 20 mai 2008 la M-rea Bogdana-Bacău de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. La data de 21 mai 2008 a primit Taina Hirotoniei prin mâinile aceluiași arhiereu, fiind trimis să împlinească misiunea preoțească în Parohia Climești, Protopopiatul Roman.

La data de 14 august 2004 s-a căsătorit cu Iftimia Vasilica-Cristina, de profesie asistent social, din această căsătorie rezultând doi copii, Gabriel-Octavian și Luca Paul Cristian.

Timp de 14 ani, preotul Luncanu Vasile a slujit la altarul bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Climești împlinind misiunea preoțească încredințată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, săvârșind Sfintele Taine și adresând cuvânt de învățătură credincioșilor din comunitate, fiind mereu aproape persoanele vârstnice și de cele aflate în dificultate. În anul 2009, în urma incendiului care a afectat biserica din Climești, părintele Vasile, ajutat de vrednicii credincioși ai comunității, a restaurat sfântul lăcaș, apoi s-a implicat în lucrările de înfrumusețare a bisericii din localitatea Făurei. Pentru implicarea și coorodnarea lucrărilor de restaurarea și înfrumusețare a celor două lăcașuri de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim l-a hirotesit în  rangul onorific de Sachelar.

Miercuri, 12 octombrie, după o prelungită suferință, inima Părintelui Vasile a încetat să mai bată, iar plecare sa la ceruri a lăsat în sufletele membrilor familiei și ale credincioșilor multă durere.

Trupul neînsuflețit al Părintelui Vasile Luncanu va fi depus în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Climești unde a slujit timp de 14 ani, apoi va fi înhumat în localitatea natală Bodeștii de Jos.

 

Programul slujbelor ce vor fi oficiate pentru Părintele Vasile Luncanu în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din  Climești:

Miercuri, 12 octombrie, ora 17.30 slujba Stâlpilor;

Joi, 13 octombrie, Sfânta Liturghie;

Joi, 13 octombrie, ora 15.00 slujba Stâlpilor;

Vineri, 14 octombrie, Sfânta Liturghie.

Programul slujbelor ce vor fi oficiate pentru Părintele Vasile Luncanu în biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli” din Bodeștii de Jos, satul natal al părintelui:

Vineri, 14 octombrie, slujba Stâlpilor;

Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 8.00, Sfânta Liturghie;

Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 9.30, Slujba Înmormântării.