Preoții din Protopopiatul Sascut, în ședința lunară

19 Iunie 2018

Preoții din Protoieria Sascut s-au întrunit marți, 19 iunie 2018, în Biserica "Adormirea Maicii Domnului", din Pâncești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și sub îndrumarea Pr. Protoiereu Negoiță Ioan, în ședința lunară.

 

De la Centrul eparhial, din partea Ierarhului, a fost prezent PC Pr. Consilier Valentin Băltoi, sectorul cultural, care a transmis celor prezenți arhiereasca binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a deschis ședința de lucru.

Tema programată pentru conferința de astăzi: "Contribuția  Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern" a fost susținută de Pr. Rotaru Cătălin- Constantin, de la Parohia Slobozia-Urechești. 

Lucrarea amintește despre faptul că multă vreme, românii au fost nevoiți să trăiască în provincii diferite ale aceluiași neam: Țara Românească, Moldova și Transilvania. Au trăit despărțiți uneori sub stăpâniri străine, însă și-au apărat libertatea cu armele, iar identitatea prin grai și credință. Biserica românească a fost întotdeauna legată de soarta poporului român; relația dintre Biserică și Stat în țara noastră dăinuie încă de la începuturile  noastre ca popor. Istoria Bisericii completează istoria națională și o împlinește.

Fiindcă în anul 2018, comemorăm 100 de ani de la "Marea Unire de la 1918": Unirea Basarabiei cu România, unirea Bucovinei cu România și unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România, în prima parte a întâlnirii de astăzi a fost prezentat un moment cultural dedicat "Centenarului", de către elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, Pâncești, coordonați de Pr. Radu Marian-Gabriel, de la Parohia Fulgeriș. Prezența tinerilor de la școlile ce se află în raza administrativ canonică a Protopopiatului Sascut, în cadrul ședințelor preoțești lunare, a devenit o tradiție, aceștia, sub îndrumarea preoților parohi și a cadrelor didactice, reușind să realizeze frumoase activități din care nu lipsesc poeziile patriotice și cântecele care amintesc despre vitejia soldaților români și despre iubire de neam și țară a românului.

La finalul ședinței, s-au discutat probleme actuale întâmpinate în parohii, iar PC Pr. Protopop a transmis preoților mijloacele necesare pe care aceștia trebuie să le implementeze pentru dinamizarea vieții administrative, liturgice, sociale și pastorale în parohii. Totodată, a mulțumit PC Pr. consilier și preoților pentru participarea la ședința de astăzi, iar copiilor le-a dăruit câte o carte de rugăciune și o iconiță.

(Pr. Albu Gabriel)