Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul la hramul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi

31 Ianuarie 2014

În ziua de serbare a Sfinţilor Trei Ierarhi, Preafinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a fost prezent la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, alături de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan

Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic, au fost serbaţi în mod cu totul deosebit  la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi format din profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“. Printre cei prezenţi la slujba arhierească s-a aflat şi prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

 Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“, dirijat de pr. asist. univ. Gabriel Năstasă.

 După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, titularul disciplinei  Spiritualitate ortodoxă. Ascetică şi mistică, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

 La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a explicat celor prezenţi, dar în special studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă, ce înseamnă a fi următor al lui Hristos, aşa cum au fost cei trei mari sfinţi prăznuiţi.  Totodată, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, a mulţumit tuturor celor prezenţi la sărbătoarea instituţiei de învăţământ pe care o conduce,  evidenţiind  moştenirea spirituală lăsată creştinătăţii de cei trei mari dascăli şi ierarhi pomeniţi. De asemenea, părintele decan a adresat mulţumiri profesorilor şi studenţilor pentru prezenţă şi pentru împreuna-rugăciune, dar şi conducerii Universităţii „Al. I. Cuza“ pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului.