Pomenirea mărturisitorilor și deținuților politici din perioada comunistă în Protopopiatul Onești

19 Septembrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 19 septembrie 2019, în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Poieni, a avut loc o slujbă de pomenire a mărturisitorilor de credință și a deținuților politici care au suferit în Penitenciarul din Târgu Ocna.

 

În urma celei de-a VI-a campanie de săpături arheologice coordonată de domnul Marius Oprea, istoric și arheolog din cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, s-au descoperit în cimitirul Parohiei Poieni, două morminte comune. Acestea adăposteau nu mai puțin de cinci trupuri ale deținuților din Penitenciarul Spital-Târgu Ocna.

Cu acest prilej a fost săvârșită o slujbă de pomenire a martirilor și deținuților politici, de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu, împreună cu parohul acestei biserici, preotul Cristian Mazilu.

Au fost ușor de identificat osemintele celor cinci deținuți, deoarece ei erau îngropați în secret, în gropi comune, fără o pregătire necesară așa cum se cade fiecărui creștin, fiind lipsiți chiar și de slujba înmormântării. Aceste rămășițe au fost supuse unei expertize arheologice, urmând să se facă și expertiza criminalistică și medico-legală pentru a se putea identifica numele fiecăruia.

Trebuie amintit faptul că printre deținuții care au pătimit în Penitenciarul Spital-Târgu Ocna se numără arhimandritul Gherasim Iscu și Valeriu Gafencu. (pr. Andrei Turcu)