Pomenirea Eroilor Neamului, la un secol de la Semnarea Tratatului de Pace de la Trianon

 Joi, 4 iunie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Sediul Protopopiatului Onești, sub protia părintelui Protoiereu Ioan Bârgăoanu s-a savârșit  slujba de pomenire pentru eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari, la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920.

La momentul specfic al slujbei, pe lângă eroii neamului din toate timpurile și locurile, au fost pomeniți și oamenii politici implicați direct în tratatele de pace de la Paris 1919-1920.

Dintre aceștia amintim pe Majestățile lor Regele Ferdinad și Regina Maria, Ion I.C. Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, Nicolae Titulescu, dr. Ioan Cantacuzino, G. Caracostea, Al. Lepădatu, Ermil Pangrati, Mircea Djuvara, C. Diamandy, etc..

Amintim faptul că la 4 iunie 1920, la Trianon, a fost semnat Tratatul de pace cu Ungaria, prin care era recunoscută Unirea de la 1918, un fapt de normalitate care trebuia să se întâmple, mai devreme sau mai târziu, consfințind o ordine "pe care veacuri de conviețuire și suferințe comune au săpat-o în conștiința istorică a neamului nostru", după cum aprecia Nicolae Titulescu.

Veșnica lor pomenire!