Poetul național Mihai Eminescu a fost pomenit la Catedrala arhiepiscopală din Roman

15 Ianuarie 2017

Duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată, sub protia Pr Arhim. Andrei Ioniță, Sfânta Liturghie urmată de slujba parastasului pentru marele poet național Mihai Eminescu și pentru membrii familiei sale adormiți întru Domnul.
 

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către soborul preoților și diaconilor catedralei sub protia părintelui arhimandrit Andrei Ioniță. Cu acest prilej a fost oficiată și slujba parastasului pentru marele Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc, precum și pentru membrii familiei sale. Ofrandele sfințite au fost împărțite în memoria și veșnica lor amintire. Tot acum a fost  citit poemul liric „Teofanie în duh eminescian” compus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. 

În cadrul Sfintei Liturghii, un grup de copii din clasa a IV-a de la Colegiul Național  „Roman Vodă” din Roman, coordonat de doamna învățătoare Lungu Gabriela, a susținut un micro recital intitulat "Dor de Eminescu", format din cântece și poezii pe versurile marelui poet. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala „Paraschevi” a catedralei din Roman care a susținut și un concert de cânturi religioase pe versuri eminesciene.

La final, tinerii elevi romanvodiști au fost răsplătiți cu prinoase tradiționale coapte în brutăria „Bethleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

(Pr. Daniel Marari)