Prezență arhierească pe „Meteora Bacăului”

23 Noiembrie 2019

Vineri, 22 noiembrie 2019, în cea de-a doua săptămână a Postului Naşterii Domnului, la biserica metocului chiriarhal „Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului, Taina Sfântului Maslu a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoți băcăuani.

Preoţii parohiilor „Sfinţii Trei Ierarhi”, „Învierea Domnului” şi alţi preoţi din Protopopiatul Bacău au organizat, la inițiativa maicii stareţe, stavrofora Magdalena Budeanu, una dintre serile de rugăciune care se desfăşoară în perioada Postului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului.

Cei 14 preoţi, împreună cu credincioşii pe care îi păstoresc şi pelerinii doritori de rugăciune și binecuvântare arhierească, au urcat pe „Meteora Bacăului” pentru a participa la Taina Sfântului Maslu, care a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

În cadrul acestei slujbe, preotul Alexie-Andrei Huiban, recent hirotonit pe seama Parohiei „Sfântul Simeon Stâlpnicul” Coșnea din Protopopiatul Moinești, judeţul Bacău, a fost hirotesit duhovnic.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, IPS Părinte Ioachim a vorbit despre înduhovnicirea creştinului, despre spiritualizarea afectelor şi a simţămintelor, amintind că „atunci, în fiinţa noastră va prevala Hristos, care este nevăzut, dar mereu prezent în anumite forme, fiind cu totul accesibil nouă. Tot Mântuitorul Iisus Hristos este cel care ne dă şi reţeta sau programul de post: Unge-ţi capul tău şi faţa ta ţi-o spală!, de aceea, toate să le facem cu discernământ, să distingem esenţialul de nonesenţial”.

În afara rugăciunilor de alinare a suferințelor trupești și sufletești din Taina Sfântul Maslu, Înaltpreasfinţia Sa a rostit pentru toţi cei prezenţi şi rugăciuni de dezlegare specifice Postului. (Pr. Flavius-Mihai Balaban)