Pelerinii din Eparhia Romanului și Bacăului primiți de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

18 Februarie 2016

În contextul serbării Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, preoți și credincioși din Eparhia Romanului și Bacăului au participat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la un pelerinaj în Capitală.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat în această dimineață, 18 februarie 2016, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală din București, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Eparhia Romanului şi Bacăului, la un pelerinaj în București, alături de preoți și tineri din cele șase protoierii ale Eparhiei. Acesta a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Patriarhie, iar răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Ierotheos a preoților din Protopopiatul Onești. La Chinonic au cântat Grupul de copii ”Meleagurile letene” din Parohia Holt (Bacău), Ansamblul ”Busuiocul” din Bacău şi Grupul de copii ”Mugurelul”.

La final, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a adresat mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru binecuvântarea oferită de a sluji în Catedrala Patriarhală. „Îi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru faptul că astăzi reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor din Eparhia Romanului şi Bacăului au putut să poposească în Sfânta Catedrală aici, la Bucureşti, ca pelerini, şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a îngăduit să oficiem Sfânta Liturghie potrivit rânduielii acestei zile. Suntem aici alături de preoți și credincioși din cele şase Protopopiate din Eparhia Romanului şi Bacăului. De asemenea, fiecare protoierie a rânduit ca să fie prezenți la sfânta slujbă şi câţiva reprezentanţi, tineri și tinere, în costume naţionale, alături de credincioşii care au venit să fie împreună cu noi în rugăciune. Bunul Dumnezeu să primească rugăciunile noastre şi celor de acasă le dorim binecuvântare şi sănătate din Catedrala Patriarhală din Bucureşti, precum şi tuturor acelora care se roagă lui Dumnezeu şi slăvesc numele Preasfintei Treimi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

După aceasta delegația Eparhiei a fost primită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, unde Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a ţinut un cuvânt de învăţătură şi i-a binecuvântat pe pelerini. ”Vă felicităm pentru această inițiativă, ce poate fi un model pentru toată țară. Suntem bucuroși că aveți organizare foarte frumoasă și îmbinați credința cu valorile culturii noastre românești, și pastorația cu mărturisirea credinței într-o lume din ce în ce mai secularizată. La aceasta nu se poate răspunde decât prin sfințenie, prin rugăciune mai multă, prin mai multă lucrare pastorală. Vă felicităm pentru lucrarea dinamică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și vă dorim ajutor de la Dumnezeu în toată activitatea pe care o desfășurați”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României le-a oferit tuturor Broşura Călătorind cu Dumnezeu – înţelesul şi folosul pelerinajului, apărută la Editura ”Basilica” a Patriarhiei Române.