Pelerini pe „Calea Crucii” în Protopopiatul Roman

Miercuri, 13 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a avut loc procesiunea „Calea Crucii”, unde o mulțime impresionantă de credincioși, în frunte cu preoții slujitori ai parohiilor din Protopopiatul Roman, au urcat în duh de rugăciune pe dealul Muncelului, din comuna Ion Creangă, județul Neamț, loc consacrat semnului de viață făcătoarei Cruci.

Manifestarea a debutat la ora 15.00, la poalele dealului, unde, sub protia părintelui Dan Alexandru Antoce, protopop de Roman, s-a început slujba „Acatistului Sfintei Cruci”, care s-a desfășurat pe tot parcursul pelerinajului, marcat de cele 14 troițe . Aceste  „borne duhovnicești” ne amintesc de cele 14 opriri ale Mântuitorului Hristos din timpul Sfintelor Pătimiri și ne îndeamnă, pe fiecare dintre noi, la rugăciune adâncă și la smerita cugetare. Pe tot parcursul procesiunii, elevii Școlii Gimnaziale din comuna Ion Creangă, îmbrăcați în costume populare, au purtat în mâini reprezentări ale Sfintei Cruci, realizate cu ajutorul profesorilor care i-au coordonat.

Cea din urmă oprire a avut loc la Schitul Muncelu, unde s-a săvârșit slujba Vecerniei mari unită cu Litia. La finalul slujbei, părintele protopop a subliniat în cuvântul de învățătură rolul deosebit pe care îl are cinstita și de viață făcătoarea Cruce în mântuirea noastră, a credincioșilor.  Totodată a fost apreciată în mod deosebit activitatea desfășurată de către părintele stareț, protosinghelul Mina Ciobotaru, care în scurta perioadă de la înființarea acestei vetre monahale a pus în bună rânduială viața acestei obști.