Pelerini la umbra Crucii sub Acoperământul Maicii Domnului

06 Octombrie 2016

În ziua întâia a lunii lui Brumar a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, enoriașii Parohiei „Izvoarele”, din Protoieria Bacău, în frunte cu preotul paroh Cloșcă Ciprian și cu tinerii purtători ai flamurilor eparhiale și tricolore, au efectuat un pelerinaj, devenit tradiție parohială, la Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului – Bacău.

După rostirea rugăciunilor de dimineață și a binecuvântării pentru călătorie, enoriașii Parohiei Izvoarele au urcat în autocarul pus gratuit la dispoziție de parohie, precum și în mașinile personale călătorind spre sfântul locaș de închinare.

La sosire, credincioșii au urcat drumul scurt, dar abrupt, către sfânta mănăstire, unde au făcut primul popas la umbra Sfintei Cruci, care străjuiește și luminează intrarea dinspre Moinești a cetății Bacăului.

În ascultare și închinăciune, rostind acatistul ”Acoperământului Maicii Domnului”, credincioșii izvoreni călăuziți de păstorul lor, dimpreună cu părintele protopop Busuioc Costică, cu preoții băcăuani prezenți la aleasa sărbătoare și cu credincioși veniți din toate colțurile eparhiei au așteptat cu bucurie sfântă venirea ierarhului locului, IPS Sa Ioachim, pe care l-au întâmpinat cu pâine și sare, multă dragoste și căldură sufletească, dar și cu florile recunoștinței.  În cadrul Sfintei Liturghii, plină de lumină sfântă și binecuvântare, cei prezenți s-au bucurat, după citirea pericopei evanghelice rânduite, de ascultarea imnului ”Maica Domnului şi Crucea lui Iisus”, alcătuit de IPS Ioachim, întru cinstirea acestei sărbători dedicate Maicii Domnului.

În continuare, cu binecuvântarea IPS Sale, preotul paroh Ciprian Cloșcă a rostit exegeza ”Infinitul dumnezeieștii iubiri”, la imnul menționat, arătând legătura dintre Maica Domnului și Sfânta Cruce, reliefată în versuri alese de către IPS Sa, ”viziune iconică ce ne aduce înaintea ochilor duhovnicești cosmetizarea anotimpului de toamnă, în lucrarea și trăirea liturgică a creștinului ortodox”. Darurile toamnei simbolizează roadele muncii fizice și duhovnicești, efort al creștinului pentru mântuire, cu binecuvântarea lui Dumnezeu: ”Bunul creștin aduce întâi la Biserică din darurile primite, prin efortul său, de la Dumnezeu. El nici nu gustă din aceste daruri până când nu sunt consacrate eclesial: pâinea, vinul, untdelemnul, strugurii, brânza, carnea etc., după chipul biblic al dreptului Abel și al lui Melchisedec, al patriarhilor și Sf. Părinți, al voievozilor creștini – care întâi îi mulțumeau lui Dumnezeu pentru toate”.

Din partea Maicii starețe, stavrofora Magdalena Budeanu, Parohia Izvoarele a primit o frumoasă icoană cu Maica Domnului și compact discul “Imne din lumină lină”, disc ce conține imne recitate ale IPS Ioachim. (Pr. Ciprian Cloșcă)