Pelerinajul Parohiei Leorda

În perioada 3-5 iunie 2024, Parohia Leorda din Protopopiatul Moinești și Agenția Meteora Tour au organizat un pelerinaj în Bucovina, Maramureș și Ținutul Neamțului.

Prima oprire a fost la Mănăstirea Voronet, supranumită ,,Capelă Sixtinǎ a Estului”. Aici, pelerinii au ascultat cu interes prezentarea amănunțită a istoricului și a picturii, în special scena ,,Judecății universale”.

La Rohia, prima mănăstire ridicată în Transilvania după Marea Unire de la 1918, pelerinii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, au vizitat clădirile și chiliile în care au viețuit mari personalități, precum părintele Nicolae Steinhardt, muzeul și biblioteca în care se găsesc zeci de mii de volume.

Dintre obiectivele care au impresionat grupul de pelerini, amintim: Cimitirul Vesel de la Sǎpânța, Mănăstirea Peri, unde se află cea mai înaltă biserică din Europa și Mănăstirea Bârsana, iar spre casǎ s-a făcut oprire la Mănăstirea Dorna Arini. 

Mănăstirile din Județul Neamț, în stil moldovenesc, Petru Vodă și Bistrița au adus multă bucurie pelerinilor prin participarea la slujba de seară și închinarea la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana. Aici au fost pomeniți duhovnicii care s-au nevoit în vetrele monahale.

A fost o experiență prin care s-a întărit convingerea cǎ trăim într-o țară minunată, cu un trecut încărcat de valori sfinte.