Parohia Vad-Iucșa – gazdă în cadrul Proiectului Erasmus +

22 Noiembrie 2021

În cadrul proiectului Erasmus + To Bee or not to Bee, desfășurat în Roman, la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”, coordonat de profesor Mihaela Cristina Rusu și profesor Odett Dogan, în ziua de 18 noiembrie 2021, 40 de elevi și profesori din cele cinci țări partenere Polonia, Croația, Portugalia, Slovenia și România au poposit pentru câteva ore în  Parohia Vad  din Satul Iucșa, Comuna Bozieni.

       Invitații au fost întâmpinați cu mare bucurie de membrii comunității locale, în frunte cu Domnul Primar Dănuț Arghiropol și Preotul Paroh Cristinel Capraru. Aceștia au fost invitați in biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” unde a fost rostită rugăciunea Tatăl Nostru în cele cinci limbi ale țărilor participante. Apoi au audiat o priceasnă interpretată de Diana Lupu.

       După ce au admirat noua biserică din curtea parohială, au fost invitați în așezământul „Cuviosul Părinte Calistrat” unde s-au bucurat de frumusețea colindelor și a muzicii populare românești, au admirat muzeul parohial, au urmărit cum se realizează o țesătură la un război, prin grija doamnei Tărâță Maria, și au gustat cu plăcere din bucatele cu drag pregătite de gazde.

       La sfârșitul programului au urmărit un scurt program cu tradiții de Anul Nou, urs și capră, dar au avut bucuria unei  plimbări cu căruța prin sat.

      “Mulțumim pentru o experiență minunată și toate surprizele. Ziua de astăzi ca și întreaga săptămână va rămâne în memoria noastră”, a declarat profesor Tania din Slovenia.

      “Mulțumim că ne-ați primit cu atât de multă afecțiune. Ne-a plăcut să vedem atâtea lucruri noi. Ieșim din această experiență incredibilă satisfăcuți și pregătiți să arătăm familiilor noastre frumoasele voastre tradiții. Mulțumim vouă pentru dedicația cu care ne-ați arătat ce este mai frumos în România”.  (echipa din Portugalia).

      “Ne bucurăm că am avut șansa să fim gazdă pentru câteva ore acestui proiect Erasmus +. Împreună cu voluntarii din parohie cărora le mulțumesc încă odată, am reușit sa prezentăm invitaților din frumusețea tradițiilor și spiritualității  poporul român, cât și generozitatea și ospitalitatea credincioșilor din Iucșa”, a declarat preotul paroh Cristinel Capraru.