Părintele Viliche Valerică a trecut în Lăcașul Veșniciei!

15 Noiembrie 2016

IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în seara zilei de marți, 15 noiembrie, începând cu ora 17.00 a oficiat slujba stâlpilor pentru Părintele Viliche Valerică, la biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din satul Chilii, comuna Valea Ursului, județul Neamț, Protopopiatul Roman, unde acesta a slujit vreme de 30 de ani. Aceste clipe de rugăciune sunt cunoscute în practica liturgică drept „slujba stâlpilor” – numele venind de la versetul biblic care numește Biserica „stâlp și temelie a adevărului” (I Timotei, 3, 15).

Alături de IPS Părinte Arhipăstor Ioachim și familia îndoliată, la slujbă au participat preoți din Protoieria Roman în frunte cu Pr. Dragoș Munteanu, protopopul locului, preoți colegi din vremea studiilor seminariale și universitare, precum și mulțime de credincioși cărora părintele Valerică  le-a fost duhovnic vreme de trei decenii.

La finalul slujbei, Chiriarhul Ioachim a rostit un cuvânt de mângâiere pentru familia îndoliată a părintelui mutat la cele veșnice, în care a evidențiat activitatea pastoral-misionară a acestuia.

Este o zi tristă pentru Eparhia noastră a Romanului și Bacăului, pentru că iată a rânduit Bunul Dumnezeu să fie chemat în odihna Sa cea Veșnică cel pe care îl avem de data acesta în Biserica în care a slujit cu evlavie și credință atâția ani, preotul Viliche Valerică, care, după cum știți, răpus de o boală nemiloasă, s-a dus dintre noi ca să fie așezat, așa cum ne-am rugat, în corturile drepților și în odihna sfinților, prietenii și casnicii lui Dumnezeu! ... Părintele ne-a chemat aici pentru o sărbătoare sobră, care nu se săvârșește decât o dată în viața omului. Fiecare dintre noi, indiferent de starea socială în care se află, este chemat mai devreme sau mai târziu să participe la o astfel de sărbătoare. Este vorba despre Paștele personal! Astăzi pentru părintele este zi de Paște! El a plecat la începutul Postului Crăciunului, dar Crăciunul anunță întotdeauna învierea, căci Crăciunul pe care noi îl pregătim printr-un post de 40 de zile ne pregătește să ne întâlnim cu Hristos venit în timpul nostru! Un preot în toată activitatea lui nu face altceva decât să anunțe începutul și sfârșitul vieții de pe pământ, ca un fel de trecere permanentă a timpului care ne este dat nouă să îl trăim în viața aceasta efemeră și, totodată, felul cum transfigurăm acest timp pe care îl avem în această lume pentru a fi cu adevărat un timp al îndumnezeirii și nu unul al desfigurării! Când l-am întâlnit și cunoscut pe părintele mi-am dat seama că viața lui a fost o permanentă consumare pentru Hristos!  Preotul acesta era diferit pentru fiecare, vorbea cu fiecare aparte și parcă avea câte un cuvânt pentru fiecare, pentru faptul că Dumnezeu prin Duhul Sfânt lucra prin el și cu el în lumea aceasta!” , a spus Înaltpreasfinția Sa. 

 Născut în 18 martie 1959 în satul Pogleț, Protopopiatul Sascut, vrednicul păstor a absolvit cursurile Seminarului “Veniamin Costache” de la M-rea Neamț, în perioada 1975-1980, iar începând cu anul 1981 până în 1985 a urmat studiile superiore la Facultatea de Teologie din București. S-a căsătorit în vara lui 1985 cu Valentina Florea, aceștia având împreună doi copii.  În anul 1986 PS Eftimie, Episcopul Romanului și Hușilor, îl va alege pentru nobila misiune de păstor de suflete, încredințându-i spre pastorație parohia Chilii, comuna Valea Ursului, județul Neamț, Protopopiatul Roman pe care o va sluji cu demnitate și trăire sfântă 30 de ani, până la începutul lunii noiembrie a.c.

Slujba înmormântării  va avea loc în data de 17.11.2016, începând cu ora 11.00!

Veșnica lui pomenire din neam în neam! Dumnezeu să îl ierte!

(Pr. Daniel Marari)