Părintele Pui Ioan a plecat la ceruri

05 Decembrie 2018

Am aflat cu durere despre plecarea din lumea acesta, în data de 05 decembrie 2018, a unuia dintre preoții destoinici ai Protopopiatului Sascut. Decesul preotului Pui Ioan de la Parohia Urechești, la vârsta de 59 de ani, a lăsat în urmă multă durere în inimile membrilor familiei sale, dar și în sufletele enoriașilor pe care i-a păstorit timp de 37 de ani.

Părintele Pui Ioan a fost un slujitor râvnitor, apropiat de enoriașii săi, cu o sensibilitate aparte, un fervent susținător al ideii de românitate și identitate națională, și, de asemenea, un bun organizator fiind implicat în numeroase lucrări de restaurare a lăcașurilor de cult din cele două parohii unde și-a desfășurat misiunea.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate cele mai profunde gânduri de compasiune rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul destoinicului Său slujitor în Împărăția cerurilor!

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

 

Părintele Pui Ioan s-a născut la data de 26 aprilie 1959, în localitatea Toplița, Județul Harghita. A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, actualul Seminar Teologic „Veniamin Costachi”, pe care le-a absolvit în anul 1980.

În anul 1981 s-a căsătorit cu doamna Bota Genoveva, iar împreună s-au preocupat de creșterea și educația singurului copil al familiei, Pui Alexandra.

A fost hirotonit preot la data de 7 aprilie 1981, la Catedrala episcopală „Sfânta Parascheva” din Roman, de către Episcopul Eftimie Luca, iar la data de 14 aprilie a fost trimis să împlinească activitatea pastoral-misionară în Parohia Șendrești, Protopopiatul Sascut, răspunzând nevoilor spirituale ale credincioșilor de aici.

La data de 1 august 1991 a fost transferat la Parohia Urechești, Protopopiatul Sascut, unde a păstorit până în zorii zilei de 5 decembrie 2018, în ziua de pomenire a Sfântului Sava cel Sfințit, când Dumnezeu l-a chemat la ceruri.

În timpul misiunii sale preoțești a urmat cursuri de perfecționare misionară la nivel universitar 1986, obținând diploma la Institutul Teologic București, în anul 1986.

A fost hirotesit în treapta de Iconom în anul  1993 de către Episcopul Ioachim Mareș, în perioada în care slujea în Parohia Urechești.

În parohiile în care a activat, pe lângă misiunea pastoral-liturgică desfășurată, părintele Ioan s-a dovedit a fi un vrednic duhovnic apropiat față de fiii și fiicele sale duhovnicești și totodată a finalizat și lucrări de restaurare a lăcașurilor de cult.

În data de 5 decembrie 2018, când Biserica pomenește pe Sfântul Sava cel Sfințit, Hristos Domnul, Arhiereul cel veșnic, l-a chemat la ceruri pe părintele Ioan pentru a se alătura fraților întru slujire, trecuți în viața cea veșnică.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!