Părintele Patriarh a ajuns la Iași. Slujbă de Te Deum în Catedrala Mitropolitană

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns sâmbătă, 24 martie în jurul orei 12:00 la Catedrala din Iași. Preafericirea Sa va participa duminică, 25 martie la Proclamarea canonizării Sfinților Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și Gheorghe Pelerinul. Părintele Patriarh a fost întâmpinat la Catedrala Mitropolitană de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și numeroși credincioși. Între Ierarhii prezenți a fost și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La primirea Patriarhului a fost oficiată o slujbă de Te Deum.  

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan i-a adresat Patriarhului „gând de bun-venit și bună revenire la Iași și în Moldova” și a vorbit despre importanța momentului pentru Biserica noastră. Ierarhul a subliniat faptul că odată cu praznicul Bunei Vestiri, credincioșii din Eparhie primesc mai multe vești bune, între care proclamarea celor doi sfinți și vizita Patriarhului României.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că Mitropolitul Iosif Naniescu a fost „un om al cultului și al culturii, evlavios, învățat și iubitor de carte” și de aceea era și foarte iubit de popor, fiind numit „cel bun” și „cel milostiv”. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre arhitectura și pictura de stil neoclasic a lăcașului de cult rectitorit de Mitropolitul care va fi proclamat sfânt.

La final, Patriarhul a mulțumit pentru frumoasa primire și a oferit IPS Teofan pentru tezaurul Catedralei Mitropolitane o cruce metalică, tămâie din Oman, dar și câteva cărți apărute la Editurile Patriarhiei Române.

În jurul orei 16:00 va fi oficiat ultimul parastas pentru Mitropolitul Iosif Naniescu și pentru Moș Gheorghe Lazăr în Catedrala Mitropolitană, urmat de slujba Privegherii, iar duminică, Sfânta Liturghie, urmată de Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Basilica.ro