Olimpicii competițiilor disciplinei Religie premiați la Bacău

Peste 125 de elevi ai județului Bacău, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la etapele județene și naționale ale Olimpiadei naționale de Religie Ortodoxă și ale Olimpiadei naționale interdisciplinare Cultură și spiritualitate românească, au fost răsplătiți cu premii luni, 5 mai 2023, cu prilejul Zilei Învățătorului, în ziua măritului praznic al Preasfintei Treimi, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în prezența doamnei Ana-Maria Egarmin, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, și a părintelui Adrian Alexandrescu, Inspectorul de specialitate din cadrul ISJ Bacău.

Festivitatea, care s-a desfășurat după oficierea Sfintei Liturghii, a marcat și încheierea zilelor duhovnicești ale Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh”, din cartierul Șerbănești al municipiului Bacău. Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să aducă prinosul lor de rugăciune curată la icoana făcătoare  de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, adusă încă de vineri pentru a marca hramul parohiei băcăuane.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat imn de rugăciune la icoana Maicii Domnului, mulțumind pentru binecuvântările aduse asupra eparhiei și asupra celor prezenți. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe tineri    ”a se umple de Duhul cel Sfânt, perceput nu cu simțurile fizice, nu cu afectele trupului, ci prin credință, pentru că ”în lumea aceasta citadină, care nu prea le vorbește tinerilor despre Hristos, toate cuvintele Duhului Sfânt sunt mai prețuite și mai însemnate decât orice cuvânt rostit de vreun om”.

În alocuțiunea sa, doamna inspector școlar general Ana-Maria Egarmin a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru excelenta colaborare dintre Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în cultivarea moralității tinerilor, și a acordat Părintelui Ierarh, în semn de prețuire și de recunoaștere a eforturilor depuse în susținerea activităților educaționale din județul Bacău, prin Proiectului Eparhial ,,Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, o Diplomă de Recunoștință. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit doamnei Inspector școlar general Diploma de Excelență, pentru dăruirea arătată în promovarea valorilor spirituale și culturale ale neamului românesc.

Părintele profesor dr. Adrian Alexandrescu, Inspectorul școlar al disciplinei Religie, a remarcat, în încheierea evenimentului, faptul că parteneriatul dintre Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Inspectoratul Școlar Județean Bacău a făcut din această premiere o tradiție a respectului și a prețuirii învățământului băcăuan. De asemenea, părintele a adus alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru sprijinul constant acordat desfășurării proiectelor educaționale și pentru dragostea și grija pe care o poartă tinerei generații.

 

Prof. Adrian-Viorel Nechita

Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău