Nașterea Domnului a fost serbată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

25 Decembrie 2017

Credincioşii care au venit în prima zi de Crăciun la Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost binecuvântaţi de Întâistătătorul Eparhiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea pericopei evanghelice specifice acestei mari și sublime sărbători, a urmat prezentarea Scrisorii pastorale cu titlul: Nașterea Domnului, centrul lumii și al timpului, special concepută și alcătuită de Înaltpreasfinția Sa la Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și care, prin mesajul transmis, surprinde caracterul central al venirii Mântuitorului în lume.

  Pentru a moșteni Împărăția cerurilor, trebuie să ne schimbăm viața, să ne sustragem modului păcătos de consumare a timpului, să depășim înțelegerea egoistă și secularistă a existenței, să ne smulgem mintea din robia spațiului virtual și să ne întoarcem la ceea ce suntem și pentru ce am fost creați, la simplitatea sfinților și nevinovăția pruncilor.... Să încercăm, dragii mei, să redescoperim fondul neartificial al sărbătorii și să ne lăsăm copleșiți de misterul profund al evenimentului mântuitor. Nașterea Domnului să nu fie numai sărbătoarea luminilor artificiale care opacizează lumina lui Hristos, ci să fie sărbătoarea luminii celei necreate pe care au descoperit-o de-a lungul istoriei atâția sfinți ai Bisericii.

În final, Chiriarhul Romanului și Bacăului a făcut păstoriților săi câteva urări și îndemnuri pe care le-a dezvoltat și în versuri, cu titlul Chenoză și Înviere. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit celor prezenți pentru participarea la marea bucurie a Nașterii Domnului.

(pr. Daniel-Ionel Marari)