Moaștele Sfântului Ioan Maximovici au ajuns la Roman

14 Mai 2017

În duminica a V-a după Sfintele Paști, în ziua de 14 mai a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Centrul eparhial de la Roman a debutat prin oficierea Sfintei Liturghii, a XVII-a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea în ceruri a marelui ierarh romașcan. Cu acest prilej au fost întâmpinate de către Părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și în prezența părinților stareți de la mănăstirile din eparhie, precum și a mulțimii credincioșilor romașcani, moaștele Sfântului Ioan Maximovici.

 

Sub protia P. Cuv. Părinte Arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și în prezența părinților stareți de la Mănăstirile din cuprinsul eparhiei au fost întâmpinate la Roman, la primele ore ale dimineții din ziua duminicii a V-a a Sfintelor Paști, moaștele Sfântului Ioan Maximovici, primite la cererea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim de la Episcopul Chiril din cadrul OCA tocmai de la San Francisco (USA). Acestea au fost aduse de o delegație a Centrului Eparhial de la Roman coordonatā de Monahia Dionisia Schiopu.  Pārticica de sfinte Moaste va rămâne în patrimoniul catedralei arhiepiscopale din Roman.

În cadrul slujbei, Preacuviosul Părinte Vicar a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația apei celei vii descrise în pericopa evanghelică a zilei, totodată arătând că sfinții sunt legătura noastră cu Cerul.

În încheierea slujbei, P. Cuv. părinte Andrei Ioniță, ecleziarhul catedralei „Sf Cuv. Parascheva” de la Roman, a mulțumit Părintelui vicar Pimen Costea, Părintelui Serafim Huzdup, consilier eparhial, Părintelui Antonie Jeflea, Starețul Mănăstirii Giurgeni, precum și celorlalți părinți stareți care au întregit soborul slujitorilor Sfintei Liturghii din această primă zi a manifestărilor dedicate celei de-a XVII-a ediții a Zilelor „Episcop Mechisedec Ștefănescu”.

„Aducerea acestor sfinte moaște reprezintă un eveniment duhovnicesc deosebit pentru orașul Roman și pentru Eparhia întreagă, tocmai când serbăm și pe Episcopul Melchisedec Ștefăneascu, Ierarh al Romanului. Sfântul Ioan Maximovici (1896-1966) este unul din sfinții ierarhi al secolului al XX-lea. El a fost în același timp un mare teolog inspirat de Dumnezeu, un zelos ierarh misionar și un apărător al săracilor, un ascet desăvârșit și un părinte iubitor pentru orfani", a spus părintele Andrei Ioniță, mare ecleziarh al catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”.

(Pr. Daniel Marari)