Mitropolitul Visarion Puiu a fost omagiat la Roman

27 Februarie 2019

În fiecare an, în perioada 26 – 28 februarie, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ au loc manifestări cultural-religioase dedicate vrednicului de pomenire ierarh Visarion Puiu, cunoscute sub denumirea de Zilele „Mitropolit Visarion Puiu“. Astăzi, 27 februarie, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ierarhul de pioasă amintire Visarion Puiu, în contextul împlinirii a 140 de ani de la nașterea sa și a 55 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Astăzi, 27 februarie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ierarhul de pioasă amintire Visarion Puiu, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Slujba de pomenire, săvârșită de soborul preoților consilieri și inspector eparhiali, face parte din programul cultural-religios dedicat celei de a XXIII-e ediții a Zilelor „Mitropolit Visaroin Puiu”, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea ierarhului și a 55 de ani de la trecerea sa în veșnicia lui Dumnezeu.

După săvârșirea parastasului, părintele Florin Țuscanu, președintele Asociației „Mitropolit Visarion Puiu” a adresat celor prezenți câteva gânduri despre ierarhul pomenit:

Ceea ce ne-a adunat astăzi aici este recunoștința pentru Mitropolitul Visarion Puiu. El este un caz unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române fiind în același timp admirat și controversat, îndrăgit și hulit, autoexilat în anul 1944 și condamnat la moarte în februarie 1946 de regimul comunist. Activitatea și misiunea sa dinamică trebuie înțelese în contextul timpului de atunci, iar personalitatea sa trebuie respectată și prețuită în toate locurile unde a slujit. Aici, în Catedrala arhiepiscopală, spunea Înatpreasfințitul Părinte Ioachim într-un reportaj, tânărul teolog Victor Puiu, în anul 1905, s-a înfățișat înaintea episcopului de atunci, Gherasim al Romanului, și pe pardoseala acestei catedrale el s-a răstignit pentru Hristos primind chipul îngeresc monahal și numele de Visarion.

Totodată, părintele Țuscanu a făcut o scurtă prezentare a volumului Glas în pustie, lucrare reeditată a Mitropolitului Visarion, pe care acesta a scris-o în anul 1930, volum ce adună în paginile sale idealurie și toate năzuințele mitropolitului care dorea înălțarea Bisericii și a neamului său. Un om care s-a risipit generos în foarte multe laturi ale slujirii Bisericii și neamului și care a suferit 20 de ani în exil mergând din țară în țară și localizându-se în Franța unde și-a încheiat viața pământească acum 55 de ani.

De asemenea, a fost adusă în discuție și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Iachim la strămutarea osemintelor Mitropolitului Visarion, la Paris:

Înaltpreasfinția Voastră ați fost martor la strămutarea osemintelor Mitropolitului Visarion Puiu în mormântul din Cimitirul Montparnasse din Paris lângă marii noștri oameni de cultură, C. Brâncuși, E. Cioran, E. Ionescu etc. așezându-l la cinstea care i se cuvenea. Noi încercăm prin această asociație să împlinim dorința sa testamentară și să-l aducem acasă. De 23 de ani suntem pe urmele lui, iar în tot acest timp s-au tipărit 20 de cărți, au fost susținute 4 teze de doctorat și două sunt în lucru.

Tot cu această ocazie a fost amintită și legătura existentă între Patriarhul Nicodim Munteanu și Mitropolitul Visarion Puiu:

Tot astăzi a fost pomenit și Patriarhul Nicodim Munteanu, prietenul lui Visarion Puiu, căruia, pe când era stareț al Mănăstirii Neamț, i-a îngăduit să ridice în preajma mănăstirii o casă pentru perioada bătrâneților. În această casă, Visarion nu a reușit să locuiască decât câteva luni, apoi a plecat în exil, dar prietenia cu Nicodim Munteanu este reflectată în corespondența dintre cei doi. Astăzi, la 27 februarie, noi îl cinstim și pomenim și pe Patriarhul Nicodim care s-a stins tot într-o zi de 27 februarie a anului 1948, la București. Vă mulțumim pentru faptul că sprijiniți activitatea noastră!

După adresarea cuvântului său, președintele asociației a oferit Ierarhului mapa simpozionului și volumul reeditat, Glas în pustie, ce îl are ca autor pe Mitropolitul Visarion Puiu.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părint Ioachim  adresat un cuvânt de felicitare membrilor Asociației Visarion Puiu:

Vă felicităm pentru lucrarea pe care o întreprindeți pentru promovarea numelui și activităților unei personalități marcante a Bisericii noastre, Mitropolitul Visarion Puiu. El a fost un exilat care a mers prin mai multe țări, însă, unde a ajuns, a marcat tmpul său. Am avut deosebita cinste de a-l acompania de la mormântul unde a fost depus către mormântul din cimitirul istoric al Parisului, acolo unde sunt atâtea personalități românești. Numele lui rămâne paradigmatic în istoria Bisericii noastre și va avea un cuvânt de spus generațiilor viitoare, cu atât ai mult cu cât numeroși cercetători caută să așeze numele lui în panteonul personalităților spiritualității neamului nostru.

Prezent la acest eveniment, preotul Petru Ciobanu, absolvent al cursurilor de doctorat în cadrul Facultății de Teologie din Alba Iulia cu o lucrare închinată ilustrului ierarh omagiat astăzi, venit din Basarabia pentru evenimentul cultural-duhovnicesc dedicat ierarhului Visarion Puiu, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim volumul „Misiunea Bisericii ortodoxe Române în Episcopia Hotinului (1923-1944)”, ce poartă semnătura sa, și a adresat câteva cuvinte în care a sintetizat munca sa de cercetare în arhivele de la Chișinău. O sută patruzecișitrei de documente cercetate au scos în lumină o lucrare închinată ierarhului omagiat, în care este prezentată monografia Episcopiei Hotinului în perioada interbelică.

După activitatea din Catedrala mușatină, evenimentul dedicat ilustrului ierarh s-a desfășurat la Muzeul de Istorie din Roman, acolo unde, cu începere de la ora 14.00, s-au derulat comunicări științifice cu participarea invitaților din țară și străinătate, în cadrul Simpozionului internațional: „Visarion Puiu-140 de ani de la naștere și 55 de ani de la trecerea în veșnicie”.

În cadrul acestui simpozion au fost susținute comunicări științifice, a fost lansată cartea „Misiunea Bisericii ortodoxe Române în Episcopia Hotinului (1923-1944), autor pr. dr. Petru Ciobanu și a fost prezentată  revista Valori Perene, buletinul oficial al Asociației „Visarion Puiu”.

Activitățile dedicate Mitropolitului Visarion Puiu vor continua și mâine, 28 februarie, prin vizita oaspeților la Casa memorială de la Vovidenia, și oficierea, la Mănăstirea Neamț, a slujbei de pomenire pentru ierarhul omagiat, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de la nașterea sa în ceruri.

 

Evenimentul de anul acesta este organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Asociaţia “Mitropolit Visarion Puiu”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.  Ediția de anul acesta este organizată sub genericul „Visarion Puiu-140 de ani de la naștere și 55 d ani de la trecerea sa în veșnicie”.