„Memorialul Durerii” la Onești

05 Aprilie 2017

Protoieria Onești a așezat o nouă cărămidă la edificiul Anului consacrat comemorării mărturisitorilor credinței ortodoxe care au pătimit în secolul trecut în țara noastră, prin conferințele susținute de doamna Lucia Hossu Login, în ziua de marți, 4 aprilie 2017, în sala cinematografului Capitol din Onești.

 

Această inițiativă a Protopopiatului Onești s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a constat în susținerea a două conferințe de către Doamna Lucia Hossu Login, om de televiziune și autoare cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR, începând cu anul 1991.

Prima conferință, susținută la ora 13:00, în sala cinematografului Capitol din Onești, s-a adresat elevilor și cadrelor didactice din liceele oneștene cu prezentarea unuia dintre multele filme din serial, iar cea de-a doua, la ora 18:00, în aceeași sală, având ca auditoriu un spectru mult mai larg de credincioși din diverse localități de pe Valea Trotușului și Tazlăului.

Conferința de la ora 18.00 a debutat cu prezentarea Doamnei Lucia Hossu Login făcută de părintele protopop al Oneștiului, Ioan Bârgăoanu, urmată de susținerea conferinței propriu-zise de către Doamna Lucia care a avut ca temă evaluarea pas cu pas a genezei „Memorialului Durerii”, epopee dramatică a unui excurs curajos pentru o altfel de istorie nepredată încă în școlile românești. Înainte de a fi derulat un alt film din seria amintită, corala Filomelos de la Biserica din Borzești a mângâiat publicul cu armonii de pocăință, asumare mistică a păcatelor unui neam copleșit de vremuri prea tulburi și care a scris o istorie ce nu trebuie uitată nicicând.

După derularea filmului documentar din colecția „Memorialul Durerii”, a urmat o serie de întrebări adresate de către cei din sală la care Doamna Lucia a răspuns cu amabilitate.

„Cu această conferință, serile duhovnicești din Postul Mare având ca scop urcușul spre Înviere au luat sfârșit la Onești. Mulțumim și pe această cale Primăriei Onești care a sprijinit demersu nostru oferind locația pentru derularea acestor seri duhovnicești și nu în ultimul rând Înaltpreasfințitului nostru Părinte Ioachim sub binecuvântarea Căruia aceste seri duhovnicești își află locul în actul pastoral și misionar al Bisericii”, a spus părintele protopop Ioan Bârgăoanu.

(pr. Petru Roncea)