Marșul pentru Viață, în Protopopiatul Sascut

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextul Lunii pentru Viață, vineri, 22 martie, în Protoieria Sascut a avut loc o nouă ediție a Marșului pentru Viață.

Astfel, acest eveniment cultural-duhovnicesc a debutat începând cu ora 11.00, când delegațiile parohiilor formate din preoți, tineri și credincioși, alături de delegația din Basarabia de Sud, Protopopiatul Cahul, au întâmpinat la sediul Protoieriei Sascut Icoana Maicii Domnului "Axionița", de la Parohia Sascut Sat.

Părintele protoiereu Alexandru Grigoraș a rostit un cuvânt de deschidere al acestei zile, subliniind importanța acesteia pentru fiecare dintre noi: "Ceea ce noi încercăm de fapt este să ne aducem cu toții aminte că suntem datori să mărturisim înaintea întregului neam omenesc, înaintea societății noastre, că suntem purtători ai vieții și Dumnezeu ne-a oferit acest mare dar pe care suntem datori să îl prețuim. Cum putem face acest lucru mai bine decât prin faptul că o avem pe Maica Domnului, Născătoarea Vieții în mijlocul nostru prin Icoana sa pe care am primit-o din Sfântul Munte Athos, Maica Domnului care este din nou împreună cu noi și ne binecuvintează și ne ocrotește".

Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment a fost preotul Radu Grigoraș, consilier eparhial în cadrul Sectorului juridic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului care a transmis tuturor celor prezenți binecuvântarea Ierarhului, precum și aprecierea și recunoștința Înaltpreasfinției Sale pentru realizarea acestei frumoase întâlniri Pro Viață:

"Este o zi binecuvântată! O zi pusă sub mantia Maicii Domnului, ocrotitoare nu doar a Sfântului Munte Athos, ci prin extensie, ocrotitoare a întregii Românii. Participăm împreună la acest Marș al Vieții, fiind recunoscători părinților noștri pentru că ne-au plămădit și ne-au născut și fiind responsabili față de harul pe care Dumnezeu l-a sădit în sufletele fiecăruia dintre noi începând cu prima rugăciune pe care ne-a spus-o moașa, bunica sau mama, continuând cu Sfântul Botez și desăvârșindu-ne prin Spovedanie și Împărtășanie. Păstrați acest mare dar al Sfântului Duh pe care îl purtați în suflete și inimi, fiind responsabili de acest mare dar al vieții și făceți-vă părtași la fiecare viață care tinde să se nască, să se contureze pe acest pământ. Să fie ziua aceasta binecuvântată și să împlinească Dumnezeu gândul cel bun al fiecăruia dintre frățiile voastre!".

În momentele imediat următoare, au fost citite primele Icoase din Acatistul Bunei Vestiri, precum și Rugăciunea ce se rostește la Marșul și întrunirile Pro-Vita, alcătuită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Mai apoi, toți cei prezenți au pornit în procesiune cu Icoana Maicii Domnului "Axionița" către biserica din Sascut Sat unde, la sosire, s-au putut închina acesteia, mulțumind Maicii Domnului pentru tot ajutorul primit, dar și pentru mijlocirea acesteia către Tronul Preasfintei Treimi.

Părintele protoiereu Alexandru Grigoraș a adus mulțumire Ierarhului pentru binecuvântarea oferită în desfășurarea acestui eveniment, autorităților locale pentru implicare, tinerilor, preoților, precum și tuturor celor prezenți, rugând-o pe Maica Domnului să ocrotească pe toți cei care înalță rugăciuni cu smerenie către Dumnezeu.

Programul duhovnicesc a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte Sfințite de către un sobor de preoți, sub protia preotului protopop Alexandru Grigoraș.

Tinerii care au fost prezenți la întâlnire au fost răsplătiți cu sandwich-uri, apă, dulciuri și câte o Iconiță a Icoanei Maicii Domnului "Axionița".

Pr. Apostu Ionuț Alexandru