Marșul pentru Viață în Protopopiatul Moinești

Sâmbătă, 26 martie, în orașul Comănești a avut loc „Marșul pentru viață” organizat de Protopopiatul Moinești, pe traseul Biserica „Sfântul Spiridon” - Biserica „Sfântul Ștefan” din Comănești.

Evenimentul e debutat la biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon, cu săvârșirea Acatistului Bunei Vestiri de către părintele protopop Costel Mareș, alături de un sobor de preoți, membri ai cercurilor pastorale „Sfântul Ioan gură de Aur” din Comănești, „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Dărmănești și  „Sfântul Ierarh Nectarie” de pe Valea Muntelui.

Tot aici, părintele protoiereu Costel Mareș a adresat un cuvânt de bun venit tuturor, adresând mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhieiscop Ioachim pentru binecuvântarea oferită cu acest prilej și a evidențiat importanța acestui „Marș al vieții și al păcii”, felicitând pe toți cei prezenți „care prin participarea lor devin mărturisitori ai vieții, un drept care nu trebuie negociat și pe care trebuie să-l apărăm cu orice preț”.

Apoi s-a pornit în „Marșul pentru viață  - Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”, pe traseul de la Biserica „Sfântul Spiridon”, prin centrul oraşului Comănești, până la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” .

La acțiunea organizată de Protopopiatul Moinești de anul acesta s-au alăturat și copiii Centrului Educațional Phronesis care activează în orașul Comănesti din anul 2021. Corul de copii „Phronesis” coordonat de pr. prof Adrian Tuglea, d-na prof. Maria Tuglea, d-na prof. Mădălina Anastasoaie și d-ra prof. Cătălina Pintilie a adus un mic omagiu vieții prin câteva cântări închinate Maicii Domnului, mamelor și femeii creștine. Programul cultural a fost completat de soprana Aurora Pală și de Mihaela Napa, care a recitat poezia „Când spui femeia”, ce aparține poetului Traian Dorz.

La ediția din anul acesta, delegat din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim a fost părintele Ilarion Mâță, consilier eparhial al sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim tuturor celor prezenți, și a adresat felicitări organizatorilor pentru frumoasa desfășurare a evenimentului.

„Această manifestare a noastră este strigătul mut al copiilor care își strigă dreptul la viață, dreptul la libertate, dar și dreptul nostru de a milita pentru viața ca dar al lui Dumnezeu”, a spus părintele consilier Ilarion Mâță.

În încheierea acțiunii, părintele consilier a citit o rugăciune special alcătuită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru această zi deosebită. 

(Pr. Cristian-Ioan Balaban)