Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, Valea Budului - metoc chiriarhal

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului  este  situată la 6 kilometri de Bacău şi este străbătută de şoseaua ce leagă municipiul Bacău de Moineşti.

Biserica din lemn cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” a fost ridicată de către familia Petru Vlase şi fiul sau Gabriel Vlase și este construită în stil ștefanian. Lucrările de construcţie au început la 7 iunie 2004  și s-au finalizat în  data de 28 iunie 2008, când are loc slujba de târnosire a acesteia de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. Timp de 10 ani așezământul cu o importanță pastoral- misionară deosebită în zonă a funcţionat ca biserică a parohiei Valea Budului.

 

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului își începe  existența în data de 1 octombrie 2013, când au fost desemnate cinci călugărițe care să întemeieze obștea noului așezământ monahal, sub îndrumarea maicii stareţe Magdalena Budeanu

Pentru pravila zilelor de rând a tinerei obşti s-a dat binecuvântarea să fie reamenajat vechiul paraclis care nu mai corespundea cerinţelor şi la care s-au făcut intervenţii de refacere din temelie. La exterior, pereţii au fost lambrisaţi, a fost refăcut acoperişul cu tabla Lindab, au fost amenajate aleile, iar în interior au fost captuşiti pereţii şi îmbrăcaţi în rigips, s-a montat o nouă catapetesmă, şi a fost refăcut piciorul Sfintei Mese. Altarul şi întreaga biserică a fost împodobită cu obiecte şi odoare de cult.

În ziua de 22 iulie anul mântuirii 2014- în ziua pomenirii Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, efortul depus se vede încununat, prin sfințirea paraclisului de  către Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor numeros de preoţi,  aşezând ca hram şi ocrotitoare a noului Paraclis pe Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena şi Sfânta Cuvioasa Parascheva.

După doi ani, la  22 iulie 2016  are loc sfinţirea picturii noului paraclis, moment de sărbătoare când sunt aduse și dăruite mănăstirii părticele din moaştele sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, ale Sf.Teodosie de la Brazi şi ale Sf. Mare Mucenic Pantelimon. 

Ansamblul monahal se întregește prin amenajarea corespunzătoare a corpului de chilii, construcția gospodăriei anexe, primind apelativul de Meteora Bacăului. 

  În 2018  a fost nevoie de o intervenţie la biserica mare a metocului şi astfel, s-au executat lucrări atât de exterior cât și de interior. După finalizarea acestora, la data de 1 octombrie 2018 are loc resfinţirea locașului de cult de către Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

contact: stareta: Stavrofora Magdalena BUDEANU,
mobil: 0742.43.98.98