Liturghie baptismală la Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești

Întoarcerea la slujirea autentică, din perioada când Taina Sfântului Botez era integrată în slujirea euharistică, a reprezentat o prioritate și un fapt inedit în evenimentul petrecut în data de 2 mai a.c. la Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești, protopopiatul Onești. În istoricul lăcaș de cut a avut loc săvârșirea unei Liturghii baptismale la care au participat distinși preoți și mulțime de enoriași de toate vârstele.

În dorința de a crea noi modele de slujire autentică pe care comunitatea să le urmeze cu o mai mare evlavie față de Tradiția Ortodoxă, în data de 2 mai a.c. părintele paroh Cautiș Petrică de la Parohia Borzești a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, oficierea Tainei Sfântului Botez pentru pruncul Nectarie Cautiș în cadrul Sfintei Liturghii.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, între care amintim pe părintele inspector eparhial Ilarion Mâță, părintele protopop Ioan Bârgăoanu de la Onești, părintele protopop Costel Mareș de la Moinești și părintele Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Academic de muzică bizantină Byzantion (coordonat de preparator universitar doctor Adrian Sîrbu) și de Grupul psaltic Filomelos (condus de prof. Paula Cautiș) în amplul proiect de colaborare în studiul și practica muzicii bizantine încheiat în trecut.

,,Evenimentul de astăzi a culminat cu nădejdea ca Liturghia  baptismală, în această parohie, să redevină un fapt firesc în practica actuală de slujire, întrucât taina euharistică nu trebuie să fie despărțită de cea a Botezului, fiind temelia duhovnicească ce se așterne în viața creștinilor", a declarat preotul Petrică Cautiș.

(Pr. Daniel Marari)